Коломойський оскаржує приватизацію “ПриватБанку”: суд призначено на 30 серпня

Колишній власник хоче відібрати в держави акції банку

У вівторок, 30 серпня, Господарський суд міста Києва розгляне справу №910/1834/19 за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського та пов’язаної з ним компанії Triantal Investments до “ПриватБанку” та 7 інших відповідачів. Про це повідомляють #Букви з посиланням на пресслужбу “ПриватБанку”.

В установі наголошують, що цим позовом колишній власник намагається незаконно повернути собі “ПриватБанк”, порятунок якого у 2016 році від фінансового краху, спричиненого діями тих самих колишніх власників, коштував державі понад 155 мільярдів гривень.

“У період, коли війна стала викликом, зокрема і в економіці, спроби Коломойського повернути “ПриватБанк” називають проявом “зухвалого мародерства на фінансовому фронті України”, заявили у “ПриватБанку”.

Команда Коломойського вимагає визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій “ПриватБанку” від 2016 року та витребувати акції в держави на свою користь.

“ПриватБанк”, своєю чергою, наполягає на відсутності права в Ігоря Коломойського та Triantal Investments вимагати в держави повернення акцій банку та вимагати визнання права власності на акції банку. Зокрема, “ПриватБанк” вважає, що суд зобов‘язаний застосувати норми так званого “антиКоломойського закону”, які прямо забороняють повернення банків, виведених з ринку, їхнім колишнім власникам/акціонерам.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Коломойського та кіпрської компанії Triantal Investments Ltd до НБУ й Кабміну щодо неправомірності націоналізації “ПриватБанку” і скасував її. Якби рішення суду не оскаржили і воно набуло чинності, колишні власники “Привату” могли б відновити свої права на цю фінустанову. Та 13 грудня 2021 року Апеляційний суд скасував скандальне рішення на користь Ігоря Коломойського у справі “ПриватБанку”. 

23 листопада 2021 року у США вийшло розслідування “Американська клептократія”. Автором книги став журналіст-розслідувач Кейсі Мішель, а передмову написав експерт Atlantic Council Андерс Ослунд.

Як відомо, колишні власники “ПриватБанку” Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов вивели з нього 5,5 млрд доларів через філію банку на Кіпрі. Схема дозволяла приховувати факт зникнення грошей, оскільки Національний банк України розглядав кіпрську філію “ПриватБанку” так само, як і його національні філії. Чиновники не виявили, що гроші, переведені на Кіпр, виводяться з України. Фінансові регулятори на Кіпрі або не змогли виявити, що банківські перекази на загальну суму 5,5 млрд доларів були підкріплені фіктивними контрактами, або не вжили необхідних заходів, щоб це зупинити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *