Країни ЄС домовилися про встановлення граничної ціни на газ – Bloomberg

“Механізм корекції газового ринку” застосують із 15 лютого

Міністри енергетики країн Євросоюзу домовилися про граничну ціну на газ, повідомив речник чеського головування в ЄС Дмитрій Черніков. Про це пише “Європейська правда” з посиланням на Bloomberg.

“Угода”, – написав Черніков у Twitter. При цьому жодних подробиць не уточнив.

Як зазначають ЗМІ, європейські країни домовилися обмежити ціну на природний газ до 180 євро, припинивши політичні суперечки щодо того, чи варто втручатися в енергетичну кризу, яка загрожувала регіонові рецесією.

Т. зв. “механізм корекції газового ринку”, призначений запобігти екстремальним коливанням цін, застосують із 15 лютого. Ухвалене обмеження нижче від попередньої пропозиції Єврокомісії, яка не змогла б запобігти різким стрибкам цін. Вони спостерігалися в регіоні на початку 2022 р., коли росія обмежила постачання газу через вторгнення в Україну.

Повідомляється, що нове обмеження набуде чинності, лише якщо різниця в ціні зі світовими цінами на скраплений природний газ перевищить 35 євро. Для запуску механізму ціни повинні перевищити обидва граничні рівні протягом трьох днів.

Хоча базові європейські ціни на газ знизилися в останні місяці до близько 100 євро за мегават-годину, вони досі значно вищі за середні для цієї пори року. Політики та аналітики очікують, що ціни залишаться високими й 2023 р., бо країни шукають альтернативи російським поставкам.

Читайте також: У Німеччині відкрили перший плавучий термінал для скрапленого газу

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *