Кримські пірамідки не врятують росіян, у США оцінили плани ворога – про 297-й день повномасштабної війни (Відео)

путін вирішив поїхати до білорусі, щоб дотиснути лукашенка вступити у війну

росія готується наступати, путін їде до Мінська домовлятися з лукашенком і погрожує Україні новими й новими ракетними ударами. Але що з цього – справжня загроза, а що – порожні заяви, які здійсняться так само, як і горезвісний російський бліцкриг? Екскомандувач силами США в Європі та директор ЦРУ прокоментували найближчі плани ворога – і реальність амбіцій агресора. Що натомість кажуть українські командувачі про загрозу хоча б і мільйонного війська? Чому окупанти починають збирати валізи вже і на лівому березі Херсону? Чи врятують кримські окопи від наступу ЗСУ? І як виглядають хробаки-інтервенти очима оператора дрона на Бахмутському напрямку? Дивіться хроніку подій 297-го дня великої війни з росією у матеріалі Олексія Пасака.

Новий зимовий наступ росії? Є певні сумніви. Американський генерал-лейтенант у відставці, екскомандувач силами США в Європі – Бен Годжес – прокоментував заяви головнокомандувача ЗСУ – Валерія Залужного. Зауважив, що кремль навряд чи збере сотні тисяч окупантів у найближчі місяці. І, щонайменше, усі вони будуть погано підготовлені до справжньої війни.

Але росія розраховує на затяжне протистояння – і не готова до переговорів. І це чергова помилка путіна. Який критично схибив на початку вторгнення. І робить це знову. Про це говорив директор ЦРУ.

“путін помиляється, плануючи війну на виснаження.Так само як помилявся, глибоко помилявся в розрахунках, які зробив 24 лютого, розпочавши цю війну. Тактично, я думаю, що ми бачимо, принаймні в ЦРУ, – це зниження темпів бойових дій між двома військами з настанням зими. російська армія зараз сильно пошарпана. Українські військові сповнені рішучості продовжувати чинити тиск, розвивати свої бойові успіхи останніх кілька місяців. Але їм також потрібен час, аби перегрупуватися та поповнити запаси”, – заявив директор ЦРУ Вільям Бернс.

Ворог шукає шляхи посилитися – у будь-який спосіб. На початку тижня путін, уперше за три роки – їде до білорусі. Аналітики американського інституту вивчення війни зауважили – москва хоче дотиснути лукашенка погодитися на ще більш тісні процеси об’єднання союзної держави – і водночас посилити російську інформаційно-психологічну операцію. Тобто переконати і Україну, і західних партнерів, що окупанти можуть улаштувати новий великий наступ із території білорусі. Утім, такий сценарій – аналітики назвали малоймовірним.

Західні експерти і військові можуть висувати свої теорії та озвучувати гіпотези, але ЗСУ розраховують на будь-який розвиток подій. І готові нищити і трьохсот тисячне військо. І мільйонну армію окупантів. Утім, для цього знадобиться ще більша підтримка світу. Про це в інтерв’ю телеканалу Sky News говорив командувач оперативного командування “Південь” – Андрій Ковальчук.

“Сьогодні має бути чітка позиція наших партнерів, наша і наших партнерів, про те, що якщо путін дозволить собі повну мобілізацію, то партнери готові надати всі сили і засоби для зупинки вже там не 300-тисячної армії, а мільйонної армії. Але да, я вірю що в наступному році ми доведемо все до логічного завершення і переможемо”, – наголосив командувач ОК “Південь” Андрій Ковальчук.

Перемога будується крок за кроком. Поки що новини з півдня – це здебільшого результати ворожих обстрілів уже визволених територій. Але десь, на Запорізькому напрямку – поволі відбувається і непомітний, але поступовий рух до подальшої деокупації.

“На нашому участку фронта – позиційна оборона. Як з нашої сторони, так і з їхньої. Ми створюємо умови для того, щоб переходити в контрнаступ. Систематично знищуємо виявлені цілі і наносимо вогневе ураження противнику”, – заявив військовослужбовець ЗСУ.

І ворог відчуває умови, які створюють ЗСУ. росіяни відводять частину своїх військ і проводять передислокацію з Каховки та Нової Каховки – вглиб херсонського лівобережжя, до населеного пункту Нижні Сірогози. Про це повідомили у Генштабі.

“Серед місцевих жителів військовослужбовці поширюють інформацію, що Каховка буде залишена російськими військами до кінця цього року, тому, лояльним до окупантів місцевим, пропонують переїзд до тимчасово окупованого українського Криму”, – зазначив речник Генштабу ЗСУ Олександр Штупун.

Але тікати доведеться і з Криму. І псевдо-укріплення з бетонних пірамідок та окопів на пляжах – ворога точно не врятують. Про це говорить секретар РНБО Олексій Данілов.

“Вони риють ті окопи, але вони їм точно не допоможуть. Крим буде повернутий. Повернутий буде обов’язково, за необхідності – у той спосіб, який вирішить наше військово-політичне керівництво. Якщо треба буде за Крим воювати – ми за Крим будемо воювати і нікого питати це питання не будемо. У вкраденому ніколи не є щастя. Не треба красти”, – наголошує секретар РНБО Олексій Данілов.

Хотів землі цієї? Відповідь усім відома. За минулу добу ліквідовано ще понад чотири сотні окупантів, знищено ще 5 російських танків і 6 бойових броньованих машин, одну артилерійську систему, дві одиниці спецтехніки та 14 одиниць автомобільної техніки. Сили ППО знешкодили 61 ворожу крилату ракету.

Як військові оператори дронів працюють у дуеті з ракетно-артилерійськими підрозділами? Про таємне, і на диво коротке життя хробаків-інтервентів на Бахмутському напрямку – розповідає Роберт Бровді, командир окремої групи аеророзвідки – “Птахи Мадяра”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, за минулу добу окупанти 54 рази вдарили по Херсонщині

Нагадаємо, за минулу добу українські захисники відбили атаки російських загарбників у районах понад п’ятнадцяти населених пунктів. Ворог активно використовує реактивну артилерію – і посилює контроль на тимчасово окупованих територіях. 

У Генштабі опублікували втрати ворога.

Як повідомляв 5.ua, російські загарбники вкотре обстріляли Дніпропетровщину з важкої артилерії. П’ять разів окупанти вдарили по Нікопольській, Марганецькій та Червоногригорівській громадах.

Дивіться також відео на тему: Збиваємо ракети навіть з кулеметів! “Ядерний” гриб на Луганщині.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *