Купити антибіотики тепер можна тільки за рецептом: як це працює – сюжет (Відео)

Прийом антибіотиків потрібно контролювати і призначати якомога рідше

Тільки-но відчули біль у горлі – йдете купувати антибіотики? Не варто. Та вже і не вийде. Від 1 серпня придбати антибіотик ви зможете лише за призначенням сімейного лікаря. А в аптеці у вас неодмінно запитають електронний або паперовий рецепт. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. Та чи діє ця система на практиці, чому вирішили посилити контроль за продажем антибіотиків і як на це реагують люди, дізнавався журналіст “5 каналу”.

Для родини Вероніки антибіотики – звична справа. Тож коли її мама та бабуся дізналися про те, що ці препарати відпускатимуть відтепер за рецептом – були спантеличені.

“Моїй бабусі 70 років. Для того, аби їй купити якісь ліки, зазвичай за це мама відповідає, їй потрібно поїхати до найближчої лікарні, а це кілометрів 20-30, аби взяти якийсь там дозвіл або направлення. Звісно, це робиться раз на рік і мама сама купує якісь ліки, антибіотики і сама лікує бабусю. Ну, а мій хлопець, якщо у нього болить горло чи темпера – одразу іде пити антибіотики”, – каже киянка Вероніка Коноваленко.

Тож нині Вероніка вирішила придбати антибіотик без рецепта. Вона вийшла без ліків.

“Ну, мені не продали. Сказали, за рецептом з 1 серпня тільки від лікаря”, – додала Вероніка Коноваленко.

Тож як це працює. Пацієнту необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря або вузькопрофільного фахівця. Після огляду він, за потреби, випише електронний рецепт та видасть довідку з інформацією про призначення. Якщо медзаклад не працює з електронною системою охорони здоров’я, то лікар випише паперовий рецепт. Вже з ним антибіотик можна буде придбати у будь-якій аптеці. Для цього необхідно показати довідку чи рецепт фармацевту.

Медики пояснюють, що недоцільне та неправильне вживання антибіотиків може спричинити звикання і стійкість бактерій до антибіотиків.

“Організм звикає до таблеток, і вони потім так не працюють, як би мали працювати. Але в тяжких випадках треба приймати, без антибіотика не вийдеш з тяжкого стану”, – наголосила медпрацівниця Валентина.

Та прийом антибіотиків потрібно контролювати і призначати якомога рідше, каже лікарка-неврологиня, пані Діана.

“Інколи перестраховуються і неправильне буває призначення. У мене дочка живе за кордоном і там взагалі інше ставлення. Призначають набагато, набагато рідше”, – запевнила лікарка-неврологиня Діана.

На рішення МОЗ відпускати такі препарати лише за рецептом вплинув, як не дивно, вплинув коронавірус. Бо українці почали шаленими темпами на власний розсуд купувати і приймати антибіотики.

“Перерахували розрахункові показники, скільки людей помирає щороку від антимікробної резистентності. І внаслідок оцього посилення зловживання антибіотиками у нас виникла ситуація, коли різко, майже вдвічі зросла кількість людей, які помирають від цієї проблеми. У допандемічні часи ця цифра була 700 тисяч, а зараз ця цифра становить уже 1,2 мільйони”, – підсумував керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ МОЗ України Роман Колесник.

І саме через такі кричущі показники у МОЗ вирішили запровадити додатковий контроль за продажем антибіотиків. Та без рецепту в окремих випадках їх можна буде купити. Зокрема на тимчасово окупованих територіях або у місцях з активними бойовими діями. А ще такі препарати без рецепта можуть закуповувати волонтерські та благодійні організації, які допомагають забезпечувати військових на фронті всім необхідним.

Юрій Пугач, Микола Довгий та Юрій Усік, “5 канал”

Читайте також: Шукають ліки, готують гарячі набори та допомагають військовим – як працює волонтерська ініціатива “Зграя”

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *