Кутя, вареники, пампухи, борщ і колядки: як у Львові влаштували передріздвяний Святвечір для ВПО – сюжет (Відео)

Нині Різдво далеко від дому зустрічатимуть сотні тисяч українців

Різдво разом. У Львові вимушених переселенців познайомили з різдвяними традиціями та звичаями заходу України. Людей, які цьогоріч зустрічатимуть новорічно-різвяні свята далеко від рідного дому ознайомили з колядою та показали, яким є різдвяний стіл та які страви готують господині у Святвечір.

Кутя, вареники, пампухи, борщ та інші традиційні страви святвечора на символічному столі посеред парку. Цей святковий стіл із пісними наїдками волонтери накрили для людей, які вимушено зустрічають свято не вдома, щоб ознайомити їх із традиціями святкування Різдва на заході України.

“Тяжко, але дуже приємна обстановка, дуже сподобалося. Так організувала, дуже добре. Трохи ми відволіклися і по святкували, як всі ми”, – ствердила переселенка з Луганської області Ольга Колодій.

Різдво – родинне свято, кажуть організатори, тож святкуємо разом, байдуже, хто звідки приїхав. Символічну святу вечерю розпочинають із традиції: чоловік підкидає ложку з кутею до неба. Це означає, можна сідати за вечерю. За цим столом роль глави сім’ї виконує переселенець із Маріуполя. Гості куштують страви львівських господинь, найбільше кажуть, смакує кутя. На сході її теж готують. А от інші різдвяні страви відрізняються.

“Дуже класно, молодці, просто молодці. Для нас, які звідти приїхали, з того ужасу, ми 7 місяців були під окупацією, це відчуття ніби ми знову вдома. У нас готують не пісні страви, у нас ставлять на столи більш такі. Теж 12 страв, вареники теж є і страви такі м’ясні, рибні, а тут те, що пісні я такого раніше не чула”, – розповіла переселенка з Луганської області Оксана.

І який Святвечір без коляди – давньої різдвяної традиції. Колядники задають настрою, згодом разом зі співаками колядують усі. Від малого до великого.

“Ми сьогодні говорили загалом про стіл, але було завдання не говорити все-таки про гастрономію, як про основне, тому що все-таки багато українців не мають можливості до повного стола сісти, але розмова про те, що смак Різдва не тільки у їжі, а у самій атмосфері. Тема народних традицій, тема того, що нас об’єднує поза війною, до війни, вони найменш травматичні. Це англійці говорять говорити про погоду, так само нам потрібно говорити про наше українське”, – підсумувала співорганізаторка заходу Тетяна Пилипець.

Нині Різдво далеко від дому зустрічатимуть сотні тисяч українців. Волонтери робитимуть усе, щоб у різдвяний період вони почувалися затишно.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Нагадаємо, ялинку у воєнному стилі облаштували у Миколаєві

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Біля ялинки 2023-й не зустрічатимуть? Чи хочуть українці новорічне дерево в Києві

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *