Кількість передчасно народжених через війну значно збільшилася – як працює перинатальний центр у Харкові (Відео)

Аби уникнути ускладнення, перевозити передчасно народжених немовлят потрібно спеціальним транспортом, який центр отримав від волонтерів

Кількість поспішайок зросла. З початку повномасштабної війни у Харкові значно збільшилася кількість передчасних пологів – підрахували лікарі. Для виходжування таких малюків потрібне спеціальне обладнання. Саме таке встановили у реанімобілі, який передали волонтери харківському перинатальному центру. З мамами поспішайок поспілкувалася журналістка “5 каналу” Оксана Нечепоренко.  

Богданчику шість із половиною місяців. Він передчасно народився у харківському перинатальному центрі у травні, коли місто нещадно бомбили рашисти.

“Кожен раз, коли траплялася сирена, я уже знала, що треба виходить в коридор с дитинкою. Якщо вже були якісь обстріли, ми ховалися внизу в бомбосховищі. І там чекали, пока обстріли пройдуть”, – розповідає мати Богдана Галина Чуб.

Хлопчик з’явився на світ у перинатальному центрі, що розташований на Салтівці – в районі, який обстрілювали найчастіше. Мама Галина обрала саме цей заклад через кваліфікацію персоналу.

“Це дитинка, якій довелось пройти шлях реанімації, вона була кисневозалежна, народилася з внутрішньоутробною пневмонією”, – згадує виконувачка обов’язків завідувачки відділення недоношених дітей Інна Козакевич.

Нині хлопчик почувається добре. До медиків приїздить на додаткові обстеження та масажі.

Міський перинатальний центр не припиняв роботи жодного дня. Тут під гучні вибухи з’явилися на світ 900 малюків.

“Ми намагались приймати пологи на першому поверсі, щоб було ближче спуститися у підвал. А оперувати приходилось на 5-му поверсі. Після кесаревого розтину хворі спускалися з п’ятого поверху пішки після операцій, а лежачі, які не могли, ми їх спускали на руках на носилках”, – каже директорка міського перинатального центру Світлана Коровай.

Кількість передчасно народжених через війну значно збільшилася – констатують у центрі. У цьому відділенні інтенсивної терапії лікарі рятують найтяжчих пацієнтів. Нині під їхнім наглядом – новонароджена дитина.

“Дитина 25 тижнів, народилася 7-го грудня, на даний момент іде п’ята година життя. Дитина з важким раннім неонатальним сепсисом. Зараз дитина задренована, знаходиться на кардіотоніках. Стан вкрай важкий”, – розповідає завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених Олена Калуцька.

Аби уникнути ускладнення, перевозити передчасно народжених немовлят потрібно спеціальним транспортом. Саме такий реанімобіль перинатальному центру передали волонтери.

“Це повноцінний реанімобіль для новонароджених з інкубатором, інкубатор стоїть першого класу, він більш щільний, він більш надійний і на клас вищий від тих, що використовуються в Україні”, – розповідає волонтер фонду “Харків Допомога” Олексій Масло.

Реанімаційну бригаду перинатального центру викликають близько трьох разів на тиждень. Тепер запевняють, у них буде більше шансів рятувати новонароджених.

“Апарат ШВЛ, це кисень для дитини, це необхідна температура тіла для дитини під час перевезення. Бо є відключення світла, є в нас відключення тепла, а ле у реанімобілі є вся необхідна апаратура, яка буде забезпечувати життєздатність дитини”, – каже лікарка-анестезіологиня відділення інтенсивної терапії Ольга Тріщун.

Волонтери кажуть, спеціалізовану автівку придбали у Нідерландах. Коштує вона понад 70 тис. доларів. Ці гроші пожертвував невідомий меценат.

Оксана Нечепоренко, Харків, “5 канал”

Читайте також: Рятували малечу, навіть коли росіяни були на підступах: як “Охматдит” допомагає передчасно народженим

Дивіться також: 9 трансплантацій за 30 годин: у Львові лікарі врятували життя дев’ятьом людям – як це було

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *