Кінологиня та гіпнотизерка: що відомо про нову керівницю Довженко-Центру – сюжет (Відео)

Продюсери зазначають, що віддати колекцію сторічної давнини трьом різним інституціям означає вбити її

“Ви кінолог? Керуватимете кіноархівом”. “Довженко-Центром”, в якому зберігається понад 9 тисяч художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно – доручили керувати засновниці кінологічного центру. Колектив “Довженко-центру” і з новою керівницею ще не познайомився – бо на роботу та не ходить. Натомість проводить сеанси гіпнозу. Усі деталі – в сюжеті журналістки “5 каналу” Ганни Рибалки. 

Кризова менеджерка, кінологиня та ще й гіпнотизерка. У “Довженко-Центрі” – нова керівниця. Новопризначена вже оскандалилася – бо кінофобію – страх до собак – знімає. А боязнь щодо долі кіноархівів, – навпаки, викликає.

“Ми не бачили як виглядає ця людина. Хто ця людина? Почали шукати, гуглити”, – каже програмна менеджерка Національного центру Олександра Довженка Маріанна Танська.

А те, що відшукали – кіноманів наполохало.

“Кінологиня, кінологічний центр. А тут вона ще займається гіпнозом. Ну мабуть, ми помилилися. це людина з таким самим ім’ям”, – каже програмна менеджерка Національного центру Олександра Довженка Маріанна Танська.

Але помилки не було. 2 листопада Державне агентство з питань кіно звільнило з посади виконувачки обов’язків гендиректорки Довженко-Центру Олену Гончарук. Причина – буцімто незадовільні результати перевірки.

“Негативний фінансовий стан Довженко-Центру вказує на неефективне управління підприємством та неналежне виконання посадовими особами своїх обов’язків. На сьогодні Центр фактично не працює (виробництво кількох десятків фільмокопій є меншим ніж 0,01% від виробничих потужностей), статутну діяльність не виконує, натомість здає 90% державних приміщень в оренду, від чого і отримує дохід (хоч за Статутом є неприбутковим підприємством). Незважаючи на отримання Центром доходів, які мають бути витрачені на забезпечення виконання статутних завдань, та фінансування з бюджету (щороку близько 7 млн. грн). Центр є збитковим”, – заявили в державному агентстві України з питань кіно.

На ці закиди ми попросили відповісти саму екскерівницю Довженко Центру. Олена Гончарук перемогла у конкурсі на посаду гендиректора ще півтора року тому. Однак призначена на посаду так і не була і мала статус в.о.

“Потрібен був інший кадидат або кандидатка, яка би реалізувала ідею реорга нізації Центру. Збитковим центр точно не є. Я точно можу сказати, що він є ефективним. щодо своєї статутної діяльності яка стосується популяризації і дослідження кіно. але орган управління з цієї точки зору сприймати нас не готовий. Вони розглядають нас виключно як велике майно”, – заявив в.о. генерального директора Національного центру Олександра Довженка Олена Гончарук.

Новою виконувачкою обов’язків генерального директора Довженко-Центру Держкіно призначило Юлію Каждан. Як видно з відкритих даних ресурсу Юконтрол, ця людина не має стосунку до кіно. Цікавиться – собаками.

На Каждан зареєстровано щонайменше чотири фірми. Одна називається – “КІНОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР ЕРСТЕ ХУНД”. Видом діяльності компанії вказано – тваринництво та організація конгресів і торговельних виставок. Інша фірма, пов’язана з Каждан – “Джулія – К”, надає бухгалтерські послуги. Ще одна фірма – “Каждан та партнери” – також займається бухгалтерією та курує агентства з працевлаштування. Також у Юлії Каждан є благодійний батьківський фонд.

Журналісти зі “Слідство.Інфо” з’ясували – антикризова менеджерка для Довженко Центру активно пропонує консультації з гіпнотерапії та психосоматики. А за один сеанс гіпнозу Каждан телефоном попросила 1600 гривень.

“Очевидна і бурхлива діяльність, яку веде пані Юлія, це психотерапія. І зокрема, сеанси гіпнозу. Нашій журналістці вдалося записатися до неї на сеанс”, – розповіла головна редакторка “Слідство. Інфо” Анна Бабінець.

Згодом любителька собак і гіпнозу сама перетелефонувала розслідувачам. І запевнила – до справ на новій посаді ще не стала. Тому й записала клієнта на сеанс.

“Вона підкреслила, що вона буде на посаді два місяці. Подаватися на конкурс, який має бути організований за ці два місяці, постійного очільника “Довженко-Центру” – вона не збирається”, – пояснює головна редакторка Слідство. Інфо Анна Бабінець.

У серпні Держкіно повідомило – “Довженко-Центр” реорганізують. На практиці це означає ліквідацію національного кіноархіву з дев’ятьма тисячами художніх, документальних та анімаційних українських фільмів, архівних документів та музейних експонатів – переконані працівники центру.

“Держкіно приховує істинні мотиви. Реорганізація центру є знищенням цілісної інституції. якщо в наказі йдетсья про виокремлення колекції фільмів і передача повноважень до іншої установи, це значить що наші науковці, музеологи, дослідники не зможуть більше працювати з цими фільмами”, – заявила в.о. генерального директора Національного центру Олександра Довженка (2021-2022) Олена Гончарук.

На наше прохання надати коментар голова Держкіно Марина Кудерчук – не відповіла. Віддати колекцію сторічної давнини трьом різним інституціям – означає вбити її, вважає й кінопродюсерка Юлія Сінькевич. На її думку, Держкіно це робить цілеспрямовано.

“Таке розпорошення цілісності Довженко Центру, яке є однією структурою, однією системою, і розкидання на якісь інші мертві абсолютно юридичні особи, виглядає так що є бажання довести цю інституцію до банкрутства технічно. І далі вже вирішувати все з будівлею”, – вважає продюсерка, співзасновниця Української кіноакадемії Юлія Сінькевич.

Схожі думки і в деяких працівників “Довженко-Центру”. Вони показують нам три житлові висотки та торговельний центр, що виросли за кілька метрів. Побоювання підкріплює і нещодавнє рішення Фонду держмайна. Там вирішили підготувати обидва корпуси “Довженко-Центру” до приватизації. 

Ганна Рибалка, Орест Пона, “5 канал”

Нагадаємо, Довженко-Центр – інституція, яка зберігає, по суті, все українське кіно, перебуває під загрозою розформування.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *