лавров загримів до шпиталю, США та Китай проти застосування “ядерки” в Україні: як пройшов саміт G20 (Відео)

Китай заблокував фінальне комюніке саміту, яке засуджує російську війну в Україні

США та Китай проти того, аби росія застосовувала ядерну зброю в Україні. Держави засудили ядерний шантаж кремля. Заяву оприлюднили після першої зустрічі Джо Байдена та Сі Цзіньпіна. Вона відбулася на полях саміту “Великої двадцятки” й тривала понад 3 години. Це перше велике рандеву в межах міжнародної платформи. Саміт в Індонезії розпочнеться вже завтра. У центрі дискусії – війна росії та її наслідки для світової економіки. кремлівська делегація вже почала отримувати дипломатичні стусани. А міністр закордонних справ ерефії лавров навіть загримів до шпиталю на Балі. Про надвечір’я важливого саміту та що від нього очікувати – знає журналістка “5 каналу” Христина Катарина. 

Тиснуть один одному руки й усміхаються на камери. Джо Байден і Сі Цзіньпін зустрічаються на Балі – в межах саміту “Великої двадцятки”. Чільники США й Китаю бачаться вперше після того, як Байден став президентом. Рандеву знакове з кількох причин. Діалог відбувається не лише на тлі напружених відносин між Вашингтоном і Пекіном, а й після посилення позицій обох лідерів у своїх державах. Адже демократична партія США втримала контроль над Сенатом. А Сі Цзіньпіна – переобрали на третій термін правління. Лідери говорять про конкуренцію, напруження довкола Тайваню, порушення прав людини в Китаї та ядерні випробування Північної Кореї.

“Як лідери двох наших націй, ми розділяємо відповідальність за те, аби показати, що Китай і Сполучені Штати можуть упоратися з нашими розбіжностями, запобігти переростанню конкуренції в щось навіть ледь схоже на конфлікт. А також знайти шляхи спільної роботи над нагальними глобальними проблемами, які вимагають від нас співпраці”, – заявив президент США Джо Байден.

“Зараз відносини між Китаєм та США такі, що ми всі занепокоєні. Це не є у фундаментальних інтересах наших держав і народів. І не те, чого чекає міжнародна спільнота. Як лідери двох великих країн, ми повинні намітити правильний курс для відносин США і Китаю”, – наголосив президент Китаю Сі Цзіньпін.

Наскрізна тема зустрічі обох президентів, так само як і всього саміту, – війна росії проти України. Лідери погоджуються: ядерні погрози кремля – безвідповідальні, а ядерну війну не можна виграти. Джо Байден та Сі Цзіньпін виступають проти використання росією атомної зброї в Україні. Господар Білого дому також вітає ЗСУ з визволенням Херсону. Цю подію вважає істотною перемогою Києва. Обіцяє українцям подальшу підтримку і переконує: жодних переговорів про мир в Україні без України.

“Це суттєва перемога для України. Я не можу зробити нічого іншого, крім як аплодувати мужності, рішучості та здібностям українського народу та українських військових. Вони були справді надзвичайні. Ми не збираємося брати участі в жодних перемовах. Нічого про Україну без України. Це рішення, яке мають ухвалити українці”, – заявив президент США Джо Байден.

Перед початком саміту західні лідери запевнили: використають майданчик, щоби напряму засудити агресію кремля. А ще нагадати росії: саме вона винна в економічній, енергетичній та продовольчій кризі, з якою зіткнувся світ. І за це понесе відповідальність.

“Я використаю цю нагоду, щоб однозначно засудити ворожу й незаконну війну росії проти України. Знаю, що так само вчинять й інші союзники, бо ми правильно робимо, коли висвітлюємо те, що відбувається, і притягуємо за це росію до відповідальності. Я не ухилятимуся від такої можливості”, – наголосив британський прем’єр Ріші Сунак.

Слова осуду й ганьби слухатиме кремлівський міністр закордонних справ сергій лавров. Він очолив російську делегацію після того, як путін відмовився від участі в саміті, щоб уникнути публічного приниження. Зустріч іще не почалася, а лаврову вже стало зле від майбутнього присоромлення. Чільник російського МЗС потрапив до лікарні, повідомили чиновники острова Балі. Кажуть: посадовець пройшов обстеження і покинув шпиталь. Натомість балакуча голова росМЗС Марія Захарова кинулася оздоровлювати свого боса в очах західних ЗМІ.

Попри те, що більшість країнG20 гостро критикують росію, таку риторику підтримують не всі учасниці. Саудівська Аравія, Індія, Бразилія та Китай проти суворого осуду москви. Пекін навіть заблокував фінальне комюніке саміту, яке засуджує російську війну в Україні, повідомляє Financial Times із посиланням на німецьких посадовців. Тож документ або буде з розмитим формулюванням, або його підпишуть не повним складом. Видворення московії з “Групи двадцяти” також очікувати не варто, хоча на цьому наполягатимуть Верховна Рада та український президент. Володимир Зеленський звернеться до лідерів “Джі 20” у вівторок через відеозв’язок. Проте ізоляції кремлю не уникнути. Євросоюз і велика Британія домовилися бойкотувати виступ російських представників. Через їхню присутність не буде і спільного фото на початку саміту. 

Христина Катарина, Нонна Стефанова, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, Байден і Сі Цзіньпін провели зустріч на саміті G20.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *