Майно в москві й з’їздив у Крим після окупації – що суддя Шостого апеляційного адмінсуду ще “проґавив” у своїй декларації

Василенко 25 разів їздив до Криму після початку окупації півострова

Суддя Шостого апеляційного адмінсуду Ярослав Василенко 25 разів їздив у Крим від початку його окупації росією і має незадекларовані апартаменти на морському узбережжі в Севастополі – ця власність записана на дружину з 2020 року за паспортом громадянки рф. Про це повідомляють журналісти-розслідувачі програми “Схеми”.

При цьому у своїй декларації суддя не згадав ні кримське майно дружини, ні її російське громадянство.

З’ясувалося також, що родина судді має нерухомість у москві – але в майновій декларації Василенка про це теж ні слова.

Розслідувачі повідомляють, що Ярослав Василенко поки не прокоментував цю інформацію, хоча редакція намагалася отримати пояснення.

Журналісти отримали дані щодо поїздок Василенка з російської бази про перетин кордону, в яку влада рф після анексії Криму почала вносити дані про всіх, хто в’їжджає на окупований півострів з боку материкової України. Тож “Схеми” з’ясували, що з 2014 року український суддя по декілька разів на рік їздив у Крим, востаннє – 2021 р.

За даними “Схем”, перша його поїздка відбулася 2 липня 2014 р. Друга – того ж літа.

Протягом 2015-2016 рр. суддя Василенко загалом 8 разів з’їздив у Крим.

Ці подорожі не припинялися аж до липня 2021 року.

За підрахунками журналістів, сумарно з початку окупації суддя Василенко провів на півострові щонайменше 206 днів.

“Що не так з поїздками в Крим, окупований росією? По-перше, від моменту в’їзду на півострів людина підкоряється вже російським законам, показує документи прикордонникам-окупантам, розраховується окупаційною валютою – російським рублем, та навіть сплачує податки в бюджет-країни агресора, щоразу щось купуючи. По-друге, виникає питання, чому представник української влади не боїться бути там затриманим?”, – йдеться в розслідуванні “Схем”.

Громадська рада доброчесності не раз ухвалювала висновки про невідповідність критеріям доброчесності щодо суддів, які їздили в окупований Крим.

“Це суддя, він має владу ухвалювати рішення іменем України. А в такий спосіб він фактично визнає юрисдикцію росії в Криму. До того ж, коли український суддя безперешкодно їздить в окупований Крим, то виникають великі питання, а чи не отримує такий суддя гарантій безпеки там? І в нас як у громадян України немає жодної впевненості в тому, що там суддю не змусили співпрацювати з окупаційною владою”, – каже експертка Центру протидії корупції, координаторка Громадської ради доброчесності у 2016-2018 рр. Галина Чижик.

Як з’ясували розслідувачі програми “Схеми”, суддя Василенко не декларує нерухомість родини у Криму та в росії.

Завдяки фото судді з Криму в соцмережах журналісти вирахували точне розташування та номер апартаментів, у яких зупинявся суддя. “Схеми” з’ясували, що вони належать дружині судді Олені Василенко та оформлені на неї як на громадянку росії. Нерухомість розташована в елітному житловому комплексі “Аквамарин” на березі Чорного моря в Севастополі.

Олена Василенко є власницею двох квартир у ЖК “Аквамарин” загальною площею 115 кв. м з видом на море, пишуть журналісти з посиланням на записи в офіційному російському реєстрі переходу прав власності на нерухоме майно. Раніше ці апартаменти були оформлені на тещу судді Наталію Сороку. А дружина судді стала власницею цієї нерухомості за своїм паспортом громадянки рф, про що виніс рішення реєстратор у москві, з’ясували журналісти.

Цей російський паспорт чинний, отриманий у 2015 році після досягнення 45-річного віку – і до цього Олена Василенко теж мала громадянство країни-агресора, пишуть “Схеми”.

У деклараціях судді немає згадок про російське громадянство дружини, хоча відповідний рядок для цього передбачена.

У своїй майновій декларації за 2020 рік суддя Шостого адміністративного апеляційного суду не згадав, що його дружина має у власності апартаменти в Севастополі. Журналісти з’ясували, що орієнтовна ринкова ціна кримського майна родини Василенка може сягати понад 17 млн гривень.

Крім того, “Схеми” встановили, що родина судді Василенка має нерухомість у москві, на вул. Льотчика Бабушкіна. Власниками половини квартири загальною площею 72 кв. м. є дружина судді Олена Василенко та дочка Юлія Василенко, свідчить витяг з росреєстру прав переходу власності на нерухоме майно. Власність на цю квартиру дружина та дочка судді оформили за паспортами громадянок росії, пишуть розслідувачі.

“Власниками цього майна дружина і дочка Василенка стали у 2006 році, проте, ставши суддею, він жодного разу не вніс відомості про нього в декларацію”, – йдеться в розслідуванні. За даними “Схем”, орієнтовна вартість частки дружини судді в цій квартирі становить приблизно 2,5 млн гривень.

Тож орієнтовна вартість майна судді, яке він не вніс до декларації, включаючи апартаменти в Севастополі, становить близько 20 мільйонів гривень.

“Якщо це було зроблено умисно, то суб’єкту декларування в такому випадку може загрожувати або штраф, або громадські роботи від 150 до 240 годин, або санкція у вигляді обмеження волі на два роки максимум. Так само може бути призначене додаткове покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років”, – пояснює юрист ГО “Центр протидії корупції” Антон Марчук.

“Схеми” повідомляють, що суддя Василенко відмовився відповідати на запитання журналістів про незадекларовану нерухомість у Криму та москві, регулярні відвідини окупованого Криму та російське громадянство дружини, не відображене в декларації. Ці запитання журналісти виклали в письмовому запиті на адресу судді та повідомляють, що оприлюднять відповідь, щойно вона надійде.

Довідка. Суддя Ярослав Василенко навчався в Червонопрапорному військовому інституті міноборони срср у москві. Після випуску у 1991 р. працював у військових судах в Україні, а у 2008 р. став суддею Київського апеляційного адмінсуду. У 2018 р. став суддею Шостого апеляційного адмінсуду, де працює і досі.

У січні 2014 р. в розпал подій Майдану Василенко, будучи суддею Київського апеляційного адмінсуду, розглядав апеляцію на рішення ОАСК про заборону масових зібрань на Майдані. Тоді колегія суддів апеляційної інстанції погодилася із висновками ОАСК, що “дії учасників акцій протесту перешкоджають нормальній роботі органів державної влади, які розташовані в епіцентрі чи поблизу місць проведення акцій” і підтвердила заборону проведення будь-яких масових акцій на Майдані у період з 7 грудня 2013 по 7 січня 2014 року.

У 2016 р. Вища рада юстиції, очолювана однокурсником Василенка Ігорем Бенедисюком, перевірила дії судді Василенка. І у Вищій раді юстиції визнали, що “заборона на проведення мирних зібрань на відповідній території протягом тривалого часу є найсуворішим та не співмірним способом обмеження. Таким чином, суддями були допущені порушення норм права при розгляді адміністративної справи”. Водночас там відмовилися відкривати дисциплінарне провадження за вказаними фактами.

Як повідомлялося раніше, СБУ під час перевірки з’ясувала, що голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов у 2012 р. отримав російський паспорт замість документа, який втратив чинність у 1999 р. Після цього, як це стало відомо, Богдана Львова вивели зі штату Верховного Суду.

Дивіться відео за темою: Залужний підтримав скандальний закон про посилення покарань для військовослужбовців

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *