Медовий сезон 2022: як розвивається бджолярство на Полтавщині в умовах війни (Відео)

На ярмарку бджолярі продають товар від 150 до 350 гривень за літр

На 30 відсотків менше зібрали меду цього сезону на Полтавщині. Окрім менших врожаїв, нелегко цьогоріч товар ще й реалізовувати.

“У нашій країні заведено, що основний медонос – це соняшник, то зараз майже всі пасічники качають соняшниковий мед. Дістали рамку меду. Мед запечатаний, якісний, бо він запечатаний. Бджоли його герметично запечатують. Тобто це зрілий, гарний мед”, – демонструє пасічник.

Для Олексія Пікалова настала найгарячіша пора року – збір та викачка меду. У його господарстві 130 бджолосімей. Зараз пасічник перевіряє, як комахи попрацювали за сезон.

“Якщо я не воюю, то потрібно рухати економіку. А щоб рухати економіку – треба працювати. Особисто у мене сезон, скажу відверто, один із найкращих. Але дивлячись на ситуацію в країні, розуміючи інших пасічників, то, звичайно, і радуватися не хочеться”, – каже Олексій Пікалов.

Зібравши рамки, Олексій відразу ж добуває з них яскраво-жовтий, тягучий мед.

“Транспортуємо наші рамочки до відкачувального столика для того, щоб зняти воскові кришечки. Рамка потім йде в медогонку і під дією відцентрової сили викачує мед”, – пояснює чоловік.

Варіантів, куди дівати солодку продукцію в Олексія – декілька, але цього сезону він уперше ухвалив для себе важке рішення.

“Мед взагалі – частина і в роздрібну торгівлю йде, частину я здаю гуртовою партією. Є свої клієнти, напрацьовані роками. На цей рік особисто я не здаю мед. Зараз у країні така ситуація, що, мені здається, хай він краще полежить. Зараз переддефолтна ситуація в нас економічна. Навіть якщо я виручу з них гроші, то ці гроші можуть через тиждень знецінитися. А мед – він не псується, тому хай постоїть”, – вважає пасічник.

Інші ж пасічники поспішають збувати медову продукцію. Частина з них приїхала на Свято меду в Полтаві. Реалізують товар за старими цінами.

“Ціни такі самі, як і минулого року. Від 150 до 300 за літр”, – зазначає бджоляр Олександр Плескач.

В Олексія із Зінькова сезон також вдався, та частина меду майже за безцінь поїде на гуртову базу.

“Скоріше, мабуть, витрати покрити всі, й може щось, як то кажуть, зостанеться в сім’ї. На ринку стоїмо, виїжджаємо. Теж по ярмарках. Ну, цей рік такий, що важко, і ситуація в нашій країні хотілося б, щоб була набагато краща”, – розповідає  бджоляр Олексій Силка.

Для бджолярів один з основних способів продажу товару – особисті зв’язки та напрацьована клієнтська база. Саме вона дасть можливість виробнику вийти в плюс.

“Гуртові закупки залишилися на тому ж рівні, що й минулого року були. Я вам скажу, як остання ціна минулого року була 65 гривень, 63, 60, то і цього року поки що так від пасічників гуртові організації просять”, – каже голова громадської спілки “Обласне об’єднання Полтавський пасічник” Наталія Сенчук.

На ярмарку бджолярі продають товар від 150 до 350 гривень за літр і зазначають: подекуди ціну на мед навіть занизили, щоби тільки покрити виробничі витрати.

Анна Морозова, Богдан Проскуров. Полтава, “5 канал”

Дивіться також: путін прагне спровокувати світовий голод: блокада експорту українського зерна та її наслідки

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *