Мисливці за гелікоптерами: як Запорізькі волонтери модернізують радянську зброю – сюжет (Відео)

Волонтери розраховують, що окрім повітряних цілей, ця зенітка зі швидкістю 120 пострілів на хвилину зможе вражати й броньовану техніку ворога

Мисливці за гелікоптерами. Запорізькі волонтери модернізують радянську зброю для боротьби з ворожими гвинтокрилами. Перший, експериментальний екземпляр майже готовий до випробувань. Якщо вони відбудуться вдало – розробники обіцяють зробити таке виробництво серійним. Експериментальну зброю бачив журналіст “5 каналу” Денис Розенков.

У цеху запорізьких волонтерів кипить робота. Свій винахід хлопці називають “зброєю для мисливців за гелікоптерами”. У його основі – радянський зенітно-артилерійський комплекс С-60, розроблений ще у 40-х роках минулого століття. Втім, цю стару зенітку майже повністю оновили.

“Воно буде мобільним, і більш точним, більш швидкісним”, – розповів волонтер Олександр.

Передусім – зменшили вагу комплексу з 5-ти до 2-х тон. Також підвели пневмоприводи. Змінили механізми обертання турелі – установки для кріплення та застосування зброї. Це дало змогу зменшити час розгортання зброї у бойове положення до тридцяти секунд.

“Ми спеціально переробили деякі механізми, щоб виграти час розгортання, згортання, мобільності. У принципі, я думаю, що після того, як ми її запустимо, то через три-чотири дні ми взнаємо гарні новини. Такі, знаєш, які полегшують трішки”, – розповів волонтер, автор проєкту Василь Мезенцев.

Гармату встановили на платформу потужної німецької вантажівки, тож комплекс – повністю мобільний.

Волонтери розраховують, що окрім повітряних цілей, ця 57-каліберна зенітка зі швидкістю 120 пострілів на хвилину зможе вражати й броньовану техніку ворога на відстані 4-х кілометрів.

“Вона зараз, знаєш так – скелет. Але я хочу, як мій батько казав: “Вася, малюєш матюки на заборі, малюй красиво”, вона буде стильна, вона буде вуглувата трішки, воно все зашиється, ми ще дуже велику увагу приділили зручності для бійців”, – пояснює волонтер, автор проєкту Василь Мезенцев.

Цей комплекс розробники назвали “Міхо” – на честь одного із загиблих побратимів. Перші бойові випробування модернізованої зброї заплановані вже за кілька днів. Якщо вони відбудуться вдало – розробники планують зробити виробництво серійним. Адже потреби українських військових у такій зброї – величезні.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, “5 канал”

Читайте також: “Все можливо завдяки нашим з вами спільним зусиллям”: 10 вантажівок, куплених для ЗСУ у Великій Британії Фондом Порошенка і волонтерами, вирушають на фронт

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *