Ми не готуємо снайперів: як львівські школярі вчаться поводитися зі зброєю – сюжет (Відео)

Військові навчання хлопцям до вподоби

Вміти стріляти та поводитися зі зброєю навчають старшокласників львівських шкіл. Пройти військовий вишкіл охочих багато, особливо це хлопці-випускники. Кажуть, у воєнний час користуватися зброєю має вміти кожен. Військовими навичками зі школярами діляться досвідчені військові та інструктори зі стрільб.

По мішені одинадцятикласник Роман цілиться впевнено. Швидко перезаряджає зброю та здійснює постріли один за одним. Зброю у руках хлопець тримає не вперше. Користуватися пневматичною гвинтівкою навчився у школі.

“Це потрібно кожному всім. Не знати що буде потім. Треба вчитися зараз, а не вже по факту”, – каже учень 11 класу Роман Сусяк.

Товариш Романа – Ростислав нині стріляє вперше. Наразі по цілях не потрапляє, але знає, що стрільба потребує практики, тож продовжує тренуватися.

“Поки що погано ще, бо я тільки починаю. Тільки раз попав. Нічого страшного немає, але треба практикувати. Якщо буде далі погано в в країні, щоб коли мені буде 18 піти на війну. Але дай Бог, щоб до того ця війна закінчилася. Підготовка базова має бути”, – зауважив учень 11 класу Ростислав Козак.

Стріляти юнаків навчає професійний інструктор.

“Це цікаво. Воно може бути як хобі, в когось переросте в роботу, може бути тренером по стрільбі чи олімпійським чемпіоном. Може вони будуть цікавитися далі службою у ЗСУ чи інших спецпідрозділах”, – наголосив керівник центру військово-патріотичного виховання “Звитяга” Володимир Шульженко.

Поки хлопці вправляються у стрільбах, у сусідньому класі збирають та розбирають автомат Калашникова та пістолет Макарова. Військовим досвідом зі школярами ділиться досвідчений військовослужбовець. Василь Неймет воював в Афганістані, також брав участь у російсько-українській війні.

“От бачите перший раз, і видно, що є іскорка. Бо воно все рівно в житті пригодиться. По-друге як будуть в безпеці, то це для них важливо”, – зауважив інструктор Василь Неймет.

Військові навчання хлопцям до вподоби. Школярі кажуть, користуватися зброєю має вміти кожен чоловік, надто під час війни. Військові заняття для школярів ініціювали у міській раді. Окрім розбирати зброю, стріляти з гвинтівки, дітей вчать, як захистити себе в разі надзвичайної ситуації.

“Ми розуміємо війна, і діти не повинні лякатися різних надзвичайних ситуаціях. Ми не готуємо на війну, а готуємо вміння захисту в тій чи іншій ситуації. Бо ворог не спить і краще дитині показати навички в мирний час, щоб потім у критичній ситуації він не знав, що робити. Ми не готуємо снайперів чи воїнів, а дітей патріотів, які мають вміти захистити державу”, – підсумував директор центру дитячої та юнацької творчості Залізничного району Любомир Войтович.

До військового вишколу залучають старшокласників усіх львівських шкіл. Навчитися стріляти приходять не лише хлопці, а й дівчата.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Кого не знищить артилерія та гранатомети, доб’є легка піхота: як проходять тренування бійців ТрО на Рівненщині 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *