“Ми пам’ятаємо про їхній подвиг”: як цьогоріч у Києві вшанували пам’ять загиблих захисників України (Відео)

Покласти квіти до Стіни пам’яті прийшли нині парламентарі та урядовці

Полеглих захисників України вшановують 29 серпня. Цього дня у 2014-му році під час виходу з Іловайського котла Збройні сили України зазнали великих втрат. Пам’ятний день затвердив своїм указом президент України у 2019 році. Щороку 29 серпня полеглих захисників згадують загальнонаціональною хвилиною мовчання, а до місць їхнього поховання та пам’ятних знаків несуть квіти.

Насті Толочко був лише один рік, коли її батька – Іллю Толочка, бійця 42-ї окремої механізованої бригади, вбили росіяни. Ця не за роками сильна дівчинка розповідає, що в сімейному архіві зберігся відеозапис зі святкування нового року. Вона тоді злякалася Діда Мороза, а тато її заспокоїв. Це все, що Настя пам’ятає про батька.

“У свій перший Новий рік я розплакалася, коли побачила Діда Мороза, а він взяв мене на руки. – Ти пишаєшся татом? – Мій тато герой”, – плаче донька полеглого Іллі Толочка Анастасія Толочко.

Вшанувати пам’ять сина прийшла пані Галина. У руках вона тримає його портрет і показує на Стіні пам’яті таку саму світлину сина-героя, який загинув під час оборони Іловайська.

“Он мій син, найперший. Остання розмова була про те, щоб була вільна Україна. Він пішов за вільну Україну. Не можу. Це біль. У нас уже 8 років як загинув син, і сьогодні річниця”, – каже мати полеглого Володимира Бражника Галина Бражник.

Рідні полеглих захисників України приходять до стіни пам’яті переважно із соняхами. Ці квіти прикріплюють і до одягу. Вони пояснюють, що саме сонях є символом цього дня. Бо в серпні 2014 року на полях із цією рослиною полягло багато українських воїнів.

Цьогоріч, в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну, День пам’яті полеглих захисників нашої держави відзначають дещо інакше. Немає масштабних пам’ятних заходів, немає національно-патріотичних заходів. Натомість нині під стінами Михайлівського золотоверхого собору у столиці служать панахиду.

“Цей день є особливим днем, коли ми всі збираємося разом і молимося за їхній упокій. Ми віримо, що Господь обдарує їх нетлінними вінцями в Царстві Небесному. Ми пам’ятаємо про їхній героїчний подвиг”, – наголосив Митрополит православної церкви України Епіфаній.

Покласти квіти до Стіни пам’яті прийшли нині парламентарі та урядовці. Родичі загиблих воїнів говорять з ними про справедливість. Бо нині в українському законодавстві є розбіжність між полеглими та ветеранами до повномасштабного вторгнення рф і після лютого 2022 року. Тож іноді формується хибна думка, що війна почалася пів року тому. А їхні діти, чоловіки та батьки загинули нібито не на війні.

“Буде прохання до вас, до влади, цю ситуацію виправити. – Це ви про виплати? – Поки що я про мораль говорю. Про соціальний захист і статус. Якось, будь ласка, внесіть таке роз’яснення, що це не є АТО\ООС. Тому що ті, хто залишався живими, а воювали поряд з цими полеглими, вони вже тепер загинули масово теж. І не можна розділяти нас на одних захисників і на других. Я вас дуже прошу звернути на це увагу і щоби не було розбіжності між нами. І щоби ми, перші, не опускали голову, як зараз нам народ говорить: “От оце зараз війна.” А що тоді було?!”, – переконує дружина полеглого Андрія Бистрова Олена Турусова.

“Ми робимо все для того, щоби була шана і повага, щоби були не забуті родини. І в нас зараз буде захід з представниками родин, з якими ми спілкуємося постійно”, – запевнила міністерка з питань справ ветеранів Юлія Лапутіна.

Тож посадовці запросили частину родичів полеглих до Верховної Ради. А от ті, хто лишився біля Стіни пам’яті, кажуть, що проблем дуже багато. Це, зокрема, некомпетентність соцслужб на місцях, популістські закони, які не працюють, та недієві економічні ініціативи. І проблем стає щорік більше. Як і світлин на цій стіні пам’яті.

Юрій Пугач та Микола Довгий, “5 канал”

Нагадаємо, сім бригад Територіальної оборони ЗСУ отримали бойові прапори з рук головнокомандувача Валерія Залужного. Така церемонія, із врученням стягів бригадам ТрО, в історії Збройних сил України відбулася вперше.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *