Може вберегти від артилерії та ракет: як виглядає та стільки коштує квартира-бункер під землею – сюжет (Відео)

Проєкт отримав назву “Схов”

Замість розбитих сирих підвалів – підземна квартира. Харків’яни розробили бункер з усіма зручностями. Залежно від глибини розташування він може вберегти від артилерії та навіть ракет. Проєктувальники запевняють: перебувати там, не виходячи на поверхню, можна з місяць. Який вигляд матиме та скільки коштуватиме підземне укриття, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Металеві конструкції невдовзі стануть затишною квартирою для сім’ї з чотирьох людей. Щоправда, розміщуватимуть її під землею. На глибині до 8 метрів.

“Тут ми бачимо бункер, він має площу 17 квадратних метрів, та об’єм корисний 55 кубічних метрів. Бачимо тут умивальник вузол та душова кабіна. Далі заходимо до їдальні або кухні, де приймаємо їжу. Кінцева – це спальня з двома двоярусними ліжками”, – розповідає директор підприємства Тимур Файзулаєв.

Ця розробка харківського підприємства з вироблення металоконструкцій. Першим ідею комфортного підземного бункера висловив Олександр Чирва. Чоловік каже, що схожі бункери були популярні в Америці під час холодної війни. І нині цей бізнес лише зростає.

“Я з родиною залишився у Харкові, але теж було це питання, де укриватися, бо в нашому будинку ще дореволюційний підвал, якщо завалить, ніхто не вибереться. Декілька разів ми спустилися, зрозуміли, що безпечніше буде у коридорі сховатися”, – пригадує співзасновник проєкту “Схов” Олександр Чирва.

Проєкт отримав назву “Схов”. На його розробку команда однодумців витратили півроку. Тепер збирають дослідний зразок. Він потрібен, аби провести випробування міцності та пройти державну сертифікацію.

“Відбувається зачистка швів для естетики, підготовка для подальшої обробки. Це буде повно обробка, яка виключає всі подібні моменти – проникнення вологи, корозії. Буде перевірятися конструкція на герметичність. Буде наповнюватися повітрям, перевірятися, наскільки вона герметична”, – пояснив монтажник Микола Гнєзділов.

До підземної квартири планують проводити комунікації, водопостачання, витяжку, каналізація та електромережі, у підвалі будуть баки з водою, фільтрація води, насоси водопостачання та водовідведення та електрокомунікації.

Житловий модуль – абсолютно автономний. Розробники кажуть, що прожити у ньому можна місяць, не піднімаючись на поверхню. Гарантію виробники даватимуть на пів століття, хоча стверджують – термін експлуатації необмежений.

“Він розрахований на захист від потрапляння важкої артилерії 152 калібру, та інших більш менших. Але взагалі його можна закопати ще глибше, вилити ще товщу плиту залізобетонну. Наприклад закопати на 20 метрів і 2 метри плити вилити, то це навіть від будь якої балістичної ракети захистить”, – підсумував співзасновник проєкту “Схов” Олександр Чирва.

Коштує такий підземний сховок близько 2,5 мільйонів гривень. Але зацікавлені вже є, запевняють виробники. Вони розраховують на міжнародне визнання їхньої розробки. Переконані, що хоч ідея не нова, та досвід обстрілів від артилерії до балістичних та крилатих ракет зробить їхній продукт конкурентним на ринку. А поки що готові братися за розробку простіших комфортних бункерів для лікарень, дитсадочків та шкіл.

Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, “5 канал”

Читайте також: Камери спостереження, вайфай та електронний замок: в Одесі волонтери власноруч зробили укриття

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою: Уроки музики в бомбосховищі: як працює Гостомельська мистецька школа під час повітряних тривог

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *