“Може увійти в десятку найпотужніших”: український паспорт за 10 років стрімко піднявся у світовому рейтингу

Паспорт України на 13 сходинок вище, ніж документ країни-агресорки

Згідно з даними Індекс Хенлі (Henley Passport Index), який базується на офіційних даних Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), український паспорт із 60 сходинки в рейтингу, яку займав у 2012 р., піднявся до 36-ї у 2022-му.

Індекс Хенлі – це оригінальний рейтинг усіх паспортів світу за кількістю напрямків, куди їхні власники можуть отримати доступ без попередньої візи.

Як зазначають автори аналізу, війна в Україні поки не надто вплинула на показники Індексу Хенлі для паспортів в росії та України, оскільки обидві країни зберігають приблизно однакові позиції “на папері” з початку вторгнення. росія посідає 49 місце, а Україна перебуває на 13 сходинок вище, займаючи 36 місце. Українці мають змогу подорожувати без віз у 144 країни та території із 227, врахованих у рейтингу.

Повідомляється, що через закриття повітряного простору та санкцій російським громадянам фактично заборонено подорожувати більшістю країн розвиненого світу, за винятком Дубая та Стамбула.

“З іншого боку, українці отримали право жити та працювати в ЄС протягом трьох років, згідно з надзвичайним планом, як реакція на найбільшу кризу біженців у Європі цього століття. Будучи однією з найвищих сходинок в Індексі Хенлі, піднявшись на 24 позиції за останнє десятиліття, Україна, швидше за все, увійде в десятку найпотужніших паспортів у світі, якщо приєднається до ЄС”, – йдеться в повідомленні.

Як очікують автори дослідження, переговори про членство мають початися в найближчі кілька місяців після того, як ЄС схвалив заявку України на отримання статусу країни-кандидата в червні минулого року.

Першою у світовому рейтингу паспортів опинилася Японія – її громадяни можуть відвідувати 193 напрямки (85% світу) із 227 без візи. На другому місці – південнокорейці та сінгапурці. Вони можуть подорожувати без віз за 192 напрямками. Німеччина та Іспанія посідають третє місце, маючи безвізовий доступ до 190 країн світу. Велика Британія та США залишаються на 6-му та 7-му місцях з показниками 187 та 186 відповідно. Мальта перебуває на 8-му місці з результатом 185 безвізових напрямків.

Зазначається також, що коментуючи дані Henley Passport Index, провідний фінансовий журналіст Міша Ґленні зазначив: “Територія України під російською окупацією – близько 0,02% земної кулі. Проте цей конфлікт глибоко вплинув майже на всі країни світу. Це не повторення холодної війни. Російсько-українська війна – це жорстока наземна війна, в якій один комбатант має більше ядерних боєголовок, ніж будь-яка інша країна на планеті. Крім того, російська та українська економіки мають величезний вплив на два життєво важливі сектори світової економіки – енергетику та сільське господарство. Це знайшло відображення у стрімкому зростанні цін, що перетворило керовану інфляційну боротьбу на небезпечну”.

Нагадаємо, раніше у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповіли, як цивілізований світ закривається для громадян рф.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Тих, хто взяв свідомо паспорт рф треба позбавити частини громадянських прав – Івасюк

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *