“Можна і погрітися, і приготувати чайок чи супчик”, як сім’я з Київщини виготовляє окопні свічки – сюжет (Відео)

Жінки плетуть маскувальні кікімори для наших снайперів та розвідників

Не взяли до лав тероборони або ЗСУ? Не біда. Кожен із нас може допомагати у боротьбі з ворогом. Прикладом є сім’я з Київської області, яка організувала домашнє виробництво з виготовлення маскувальних кікімор і окопних свічок. На імпровізованій фабриці побував і журналіст “5 каналу”.

“Най буде тепло!”. Це такий виріб, який дуже-дуже рятує навіть зараз. Ночі уже холоднішають, а скоро осінь, потім зима. І на таких штуках можна і погрітися трохи, і приготувати чайок чи супчик”, – каже волонтер Дмитро Приходько.

Дмитро показує власну розробку. Це окопні свічки для наших військових. Після кількох невдалих спроб записатися до лав тероборони Дмитро вирішив бути корисним країні у такий спосіб.

“Бляшаночка. Ми зажимаємо краї, потім тут якраз є процес нарізки картону, потім вкладаємо гофрокартон, закручуючи його, і наступний етап – це уже заливка”, – додає волонтер.

Горить ось така невелика свічка близько години. А ось така з бляшанки з-під консервованої кукурудзи чи гороху – більше 8 годин. Допомагають Дмитрові у виготовленні таких свічок його батько та сусід.

“Ну дня 3-4 і партія, потім наступна партія і пару ящиків за 3 дні у нас готові”, – розповідає волонтер Олег.

У сусідній кімнаті теж кипить робота. Тут жінки плетуть маскувальні кікімори для наших снайперів та розвідників. Керує процесом мама Дмитра Майя.

“На відміну від маскувальних сіток, вимагає багато часу. Не можу сказати, що складна робота, але досить така скрупульозна. Бачите, як дівчата. Треба в кожен, абсолютно у кожен вузлик вплести ниточку”, – наголосила волонтерка Майя Приходько.

Волонтерка Надія зауважила: “Ми вкладаємо так подумки якесь побажання для наших хлопців. На міцне здоров’я, на силу волі, на перемогу”.

Таня плете спідничку. Це все поки що просто полотна. Потім це все зшивається, з цим ще треба теж повозитися. А Оля плете для снайпера комплект. Їм потрібні не кікімори, а їм потрібні окремі полотна. Вони самі собі на форму потім нашивають, вони знають як, так як їм зручно. А Надя плете курточку.

“Ми навмисне робимо полегшену, робимо в одну ниточку. Ми сюди ще прикладаємо комплект до кікімори: ниточки, стяжечки, вони сюди гілочки вставляють, траву місцеву і взагалі стають зовсім непомітні. Розчиняються”, – запевнила волонтерка Майя.

І наші захисники таким подарункам страшенно раді. Тим часом робота розгортається вже і надворі. Ну, а на сусідній ділянці ось у цього такого кікіморно-свічкового домашнього родинного підряду є власна майстерня. Там ці свічки власне і заливають воском.

“Тут у нас такий-собі пункт приймання парафіну. Приносять і віск, і вощину натуральну, і ось такі дуже красиві свічки, і церковні, і ось навіть передали такий каваглик парафіну”, – акцентує увагу волонтер Дмитро Приходько.

Потім Дмитро це все нарізає дрібними шматочками, і далі до справи береться його батько. Він змайстрував прилад для занурювання заготовок у віск.

“У мене є декілька знайомих, які безпосередньо на фронті, спитав чи їм таке треба. Деякі дуже оцінили, що є така ініціатива. Відправили, чекаємо певних звітів і сподіваємось, що вони послужать на славу”, – підсумував волонтер Дмитро Приходько.

Собівартість таких окопних свічок і кікімор – мізерна. Витратні матеріали, як то бляшанки, картон, віск чи мішковину приносять сусіди. А от у пригоді нашим військовим на передовій це точно стане.

Юрій Пугач та Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: Перетворюють використані електронні сигарети на павербанки: як волонтери з Рівного допомагають ЗСУ – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *