москва вкрала Запорізьку АЕС та хоче приєднати до власної мережі: як має реагувати світ (Відео)

Голова МАГАТЕ приїде до України та на росію, щоб розв’язати цю проблему

росія порушила договір про нерозповсюдження ядерної зброї. москва, по суті, вкрала Запорізьку атомну станцію. путін заявив: тепер ЗАЕС буцімто російська і керують нею з москви. Фахівці-енергетики пояснюють: це крадіжка, зокрема, і ядерних матеріалів. Світ має негайно реагувати. Найбільшу атомну станцію Європи рф хоче або переключити на потреби окупованого Криму, або приєднати до власної мережі. АЕС московити загарбали ще у березні. Як можна тиснути на кремль – журналіст “5 каналу” Сергій Барбу довідався. 

Країна-терористка. А тепер ще й держава-злодюга. Все це про росію. путін видав папірець, який називає указом. У ньому нафантазував – Запорізька атомна станція тепер російська. московити призначили і свого відповідального за ЗАЕС. Це колишній головний інженер російської Балаківської атомної станції Олег Романенко. Він на українській станції перебуває чи не з першого дня її окупації. Україна з відповіддю не забарилася.

“Я прийняв рішення взяти на себе виконання обов’язків гендиректора Запорізької атомної електростанції. Усі подальші рішення щодо роботи станції прийматимуться безпосередньо в центральному офісі НАЕК “Енергоатом”, – заявив президент “Енергоатому” Петро Котін.

Де-юре станцією тепер керують із Києва напряму. Але де-факто вона залишається під окупацією. Попереднього директора ЗАЕС росіяни викрадали і тиснули на нього. А працівників змушують укладати договори про роботу з московією. російські вояки на атомному об’єкті почуваються неначе вдома.

“Боєкомплект розташований у першому та другом машзалах. По периметру першого і другого енергоблоку розташовані міни й різні вибухові предмети. Сам атомний енергоблок як активна зона, він не замінований, периметр замінований. 20 мін – це величезний ризик”, – заявив голова Державної інспекції ядерного регулювання України (2017-2021) Григорій Плачков.

Міжнародна спільнота мляво, але зворохобилася. У вояжі до України та росії голова МАГАТЕ. Це організація, яка відповідає за ядерну безпеку у світі.

“Уже незабаром я буду на росії. Маю враження, що це буде розмова на дуже високому рівні”, – заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

“Цей візит нікому не потрібен. І він зайвий. Він тільки може створити ілюзії для росії, що вони можуть щось виторгувати. Чи легалізувати цей указ президента росії про, по суті, крадіжку Запорізької атомної станції”, – вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

“Пропонуємо Європейському Союзу, державам “Групи Семи” та іншим партнерам невідкладно розглянути запровадження санкцій проти російської державної корпорації “росатом”, афілійованих з нею компаній та інституцій, а також інших ключових чинників атомної енергетики росії”, – заявили в МЗС України.

“росатом” за кордоном заробляє мільярди. Окремі країни вже попрощалися з московитами. Як-от Фінляндія. Гельсінкі відмовився будувати АЕС спільно з кремлем. Але згортати схожі проєкти не квапиться, наприклад, Угорщина. Вона блокує запровадження так званих атомних санкцій проти московії.

“Ми вперто боремося за те, щоб Угорщина мала винятки із санкційних заходів. Нам вдалося дістати винятки для діяльності, пов’язаної з атомною енергетикою”, – заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Не в захваті від санкцій проти “росатому” можуть бути й інші країни Євроспілки. Йдеться про Словаччину, Чехію та Болгарію. Ці держави мають на АЕС старі радянські блоки. Це означає, що ядерне паливо вони купують у росії. Але відмовитися від нього цілком реально. Україна теж раніше працювала в ядерній галузі з московією. Однак тепер на наших АЕС новітні американські та європейські технології.

Зараз на Запорізькій АЕС постійно перебувають двоє представників МАГАТЕ. Чи мають вони доступ до всіх закапелків станції – говорити не випадає. Але принаймні міжнародна спільнота має точні дані, що там коїться. Закордонні фахівці можуть перевіряти радіаційні норми на станції. А ще росіяни значно менше обстрілюють територію ЗАЕС. Сама ж вона зараз працює в режимі “холодної зупинки”, тобто струм для країни не виробляє.

“Цей стан більш безпечний при стабільному енергозабезпеченню з енергосистеми України. “Енергоатом” заявив, що вони запускатимуть блоки для теплозабезпечення “Енергодару”. Цього робити категорично не можна. Вони підвищують ризики з обстрілами електропередач. Зараз майданчик АЕС росіяни використовують для обстрілів Марганця та Нікополя”, – каже фахівчиня атомної галузі Ольга Кошарна.

Енергодар стратегічно важливе для України місто. Окрім АЕС, там ще є теплова станція. Разом вони можуть виробляти 9 гігаватів світла. Для розуміння – ним цілком можна забезпечити країну розміром зі Швейцарію. 

Сергій Барбу, Олексій Іванченков, “5 канал”

Нагадаємо, путін доручив передати Запорізьку атомну електростанцію нібито “під управління” росії.

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти направляють до підрозділів, які зазнали найбільших втрат, примусово мобілізованих чоловіків з Луганська без попередньої військової підготовки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *