Музей Голодомору про знищення окупантами пам’ятника в Маріуполі: це «елемент нового геноциду»

Після того, як в окупованому Маріуполі рашисти демонтували пам’ятник жертвам Голодомору, назвавши його «політичним дезінформуванням населення», Національний музей Голодомору-геноциду виступив із публічною заявою.

Музей Голодомору «висловлює жаль та обурення з приводу варварського руйнування пам’ятника Жертвам Голодомору 1932–1933 рр. і політичних репресій». Цей монумент був відкритий не так давно — 26 листопада 2004 року. Заява нагадує, що «сплюндрований російськими загарбниками пам’ятник був матеріальним нагадуванням про смерть десятків тисяч мешканців колишньої Маріупольської округи, які загинули під час Голодомору 1932–1933 рр., а також кільканадцяти тисяч людей, знищених у ході  політичних репресій комуністичних часів. Місце останнього спочинку багатьох із них невідоме донині».

 

 

Цинізм рашистів, які спершу влаштовують Голодомори і репресії, а потім забороняють це навіть пам’ятати, проявився вкотре при знесенні маріупольського пам’ятника. «російські пропагандисти повідомили, що гранітні частини монумента будуть розбиті й використані як будівельний матеріал», — зазначає заява. Нічого нового для України, а тим більше України віруючої, яка пам’ятає, як розбирали храми на будматеріали і навіть мостили дороги плитами зі знищуваних цвинтарів.

Заперечення Голодомору, нагадує заява Музею, «є суттєвою складовою історичної політики сучасної росії». Позитивне представлення комуністичного минулого — важливий інструмент «психологічної мобілізації» тих, хто підтримує путіна, а замовчування та спотворювання історії Голодомору — одна зі складових нинішньої війни путінської росії проти України. На маріупольському пам’ятнику було написано «Не забудемо трагедій минулого, щоб не пережити їх знову»; натомість у росії «відбулася моральна реабілітація Йосифа Сталіна».

Не тільки цей пам’ятник постраждав від рук рашистських вандалів: у квітні ц.р. окупанти знищили у Маріуполі пам’ятник одному з засновників міста — митрополиту Ігнатію, а в травні — пам’ятник гетьману Сагайдачному в селищі Мангуш. Загарбники, як відзначає заява, «навіть не намагаються приховати того, що вони мають намір знищити українців як націю». Стирання пам’яті про мільйони жертв Кремля «є елементами нового геноцидного плану».

Колектив Національного музею Голодомору-геноциду звертається до правоохоронних органів «із закликом якомога швидше провести розслідування нахабного та цинічного злочину й встановити усіх причетних до руйнування пам’ятника». Втім, деякі імена вже безсумнівно відомі, зокрема тих, хто виступав на демонтажі й назвався «представником громадськості».

«Висловлюємо щире сподівання, що справедливе покарання за наругу над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору не омине жодного з причетних до цього злочину», — такими словами завершується заява Музею Голодомору.

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *