Мільйони кілометрів за понад три тижні польоту: у NASA успішно завершили місію “Артеміда-1” (Відео)

У 2024 NASA має запустити до Місяця корабель із астронавтами, щоб облетіти довкола земного супутника і повернутися назад

Місію завершено – хай живе нова місія! У НАСА підбивають підсумки польоту навколо Місяця і планують нові подорожі. Наступного разу уже пілотовані. Космічний корабель “Оріон” у межах місії “Артеміда-1” успішно приземлився в Тихому океані. Що це означає для освоєння космосу і якими будуть “Артеміда-2” і “Артеміда-3” – дізнавалася журналістка “5 каналу” Нонна Стефанова.

Мільйони кілометрів за понад три тижні польоту – і от капсула космічного корабля “Оріон” сідає в Тихому океані. Адже в атмосферу землі корабель входить на шаленій швидкості, понад 40 тисяч кілометрів за годину. А температура поверхні капсули в цю мить – майже три тисячі градусів за Цельсієм. За посадкою пильно спостерігають науковці. Те, що корабель не згорів і успішно приводнився – означає, що і для людей така подорож безпечна.

“Це видатний день не лише для США, а й для усіх міжнародних партнерів. Є різниця, що було 50 років тому. Адже тоді ми працювали як держава, як окремий уряд. А сьогодні – не лише з міжнародними, а й і з комерційними партнерами. Отже це “початок нового початку” – і це освоєння неба”, – заявив голова NASA Білл Нельсон.

“Ця місія є для нас великим успіхом. Вона доводить, що цей космічний корабель має зовнішню опору та все, що йому потрібно. Тому тепер ми збираємося завершити його оснащення для посадки людей на борт “Артеміди”. Відправити наших астронавтів – це велика справа, ми дуже цього чекаємо. І я просто хочу ще раз сказати: вітаю всю команду”, – пояснила директорка JOHNSON SPACE CENTER у NASA Ванесса Вайч.

“Ось такий вигляд, люди, має успішна місія. Це був виклик. А ось такий вигляд має успіх”, – наголошує менеджер місії “Артеміда-1” Майк Сарафін.

Цю місію назвали “Артеміс” – Артеміда. Це ім’я богині полювання і покровительки Місяця в давніх греків. А ще вона була сестрою Аполлона. Назву “Аполлон” мала перша місія США на Місяць. Тоді на поверхню супутника землі уперше ступила людина. Це був американський астронавт Ніл Армстронг. Місія “Артеміда” також планує висадити людей на Місяць. Але пілотовані подорожі будуть поступовими. “Артеміда-2” у 2024-му має запустити до Місяця корабель із астронавтами. Проте – лише облетіти довкола земного супутника і повернутися назад. А от “Артеміда-3” – передбачає висадку астронавтів. Успішний перебіг цього запуску – і повернення – зробив ці плани реалістичними.

“Ця місія, космічний корабель і ця команда перевершили всі очікування. Космічний корабель спрацював аж так добре, що ми змогли планувати далі – “Артеміду-2″. І думати, як ще можемо розширити межі цих польотів? Чого ще можемо навчитися? Де є обмеження, які можна подолати? І так протягом останніх 25 з половиною днів ми щодня чекали наступного, аби побачити, як поліпшити, щоб наступного разу провести безпечну та успішну місію з нашими астронавтами”, – каже головна директорка польотів у NASA Емілі Нельсон.

Попереду в інженерів місії ретельна і складна праця. Щонайменше кілька місяців вони досліджуватимуть дані цього польоту – місії “Артеміда-1”. Зокрема і вивчатимуть покази датчиків, причеплених до трьох манекенів, що імітували астронавтів, аби пересвідчитися, що ризику для людей немає. Важлива робота і відпрацювати механізм посадки. Цим займатиметься компанія Ілона Маска. І лише після завершення “Артеміди-2” в НАСА назвуть дату пілотованого польоту. 

Нонна Стефанова, “5 канал”

Читайте також: Мінілабораторії українських школярів відправили в космос на SpaceX: що відомо

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *