Надійний спосіб зруйнувати будь-які стосунки. Знаєте його?

Я вам скажу один секрет. Є один надійний, найнадійніший спосіб знищити будь-які стосунки: подружні, приятельські, між батьками та дітьми… Достатньо буде завжди доводити свою правоту.

Зрозумійте мене правильно. Не йдеться про те, щоб заплющувати очі на чиюсь погану поведінку або вдавати, ніби нічого не сталося. Зовсім навпаки, межі потрібно визначати і казати відкрито, коли чиясь поведінка вас ранить. Але перестаньте доводити, що правда завжди по вашій стороні. Натомість вислухайте, що та друга сторона може вам сказати.

 

Позиція боротьби і позиція любові

Беата Колодзєй у книжці «Час на стосунки, або Шлях від серця до серця» влучно описує, чому дошуковування своєї правди руйнує стосунки: «Рація — якнайбільш непридатна річ у світі, тому обстоювати свої рації це безглуздя. Краще пошукаймо правди. Борючись одні з одними за те, хто маю рацію, ми програємо стосунки, тому що позиція боротьби виключає позицію любові».

Якщо у вас конфлікт із кимось, то доріг у вас рівно дві: ви можете прагнути виграти цей конфлікт — або розв’язати.

Виграти конфлікт — це якраз і є боротьба за те, чия рація. Це часто поєднується з перекладанням відповідальності та пошуками винного, а закінчується найчастіше так, що одна зі сторін почувається розбитою, а нерідко ще й приниженою.

Розв’язування конфлікту будується на взаємному слуханні, спробі зрозуміти погляди й відчуття другої сторони, і на ясному висловленні власних почуттів та думок.

 

За такого підходу нема місця на шукання винних і перекладання відповідальності. Боротьба за те, хто має рацію, відступає на другий план. Замість цього в розмові можна зосередитися на тому,

що ж саме викликало конфлікт?
які почуття й емоції є в тобі та в цій іншій людині?
що лежить в основі цих почуттів на емоцій (наприклад, причиною почуття відкинутості може бути тон голосу чи спосіб висловлювання, який ти сприймаєш як легковажність або атаку)?
які ви бачите шляхи виходу с конфліктної ситуації та який із них буде найкращим для обох сторін?

 

Позиція любові, розв’язування конфлікту і недоводження власних рацій допомагає будувати стосунки і створювати щоразу тісніші зв’язки. Якщо ви вмієте вислухати іншу людину, її емоції, почуття і думки, то маєте можливість краще її пізнати.

Коли ж ви самі прямо говорите про свої почуття і про те, що для вас добре, а що ні, то дозволяєте іншим краще вас зрозуміти. Така позиція відкриває на близькість та інтимність, на противагу до обстоювання своїх рацій, яке зводить мури й зачиняє двері до порозуміння.

Переклад CREDO за: Зузанна Гурська-Канабус, Aleteia

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *