“Накрило” – що робити?: поради військовим, як впоратися зі складними емоційними станами – армієць ЗСУ Білка (Відео)

Білка також розповів, як військовим вберегтися від емоційних гойдалок

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська і блогер, народний психолог та армієць ЗСУ Тарас Білка обговорили те, що робити військовим, якщо психологічно “накрило”.

“Якщо ми говоримо про панічні атаки, то панічних атак стало дуже мало в українців – це факт. Тому що у нас притупилося почуття страху… У випадку панічної атаки найбільше діє, якщо стати до стінки, щоб трьома точками до неї доторкнутися – можна лопатками, копчиком і п’ятками. Постояти 10 секунд буде достатньо”, – каже Білка.

“Або порада, яка мене свого часу витягла, береш каблучку. Треба її зняти і на кожен палець вдягати п’ять разів в одному й у зворотному порядку і називати пальці – мізинець, безіменний, середній, вказівний, великий, не відволікаючись на те, що відбувається. Достатньо непросто це робити, коли летять кулі і відбуваються розриви, але якщо вдається, то панічні атаки просто відходять. Це прямо перевірено на мені особисто. Ці поради підходять і цивільним, і військовим”, – говорить армієць.

Білка також розповів, як військовим вберегтися від емоційних гойдалок.

“У військових, коли ти знаєш, які події будуть обговорюватися і як ти на них реагуєш. Більшість людей в умовах стресу вони не піддаються переконанню. Тільки 15% людей під час стресу можна переконати в чомусь… Можна спрогнозувати, що через день стан може погіршитись і будуть сварки на побутовому рівні. До того ж у нас потужна колективна свідомість з’явилася, якої раніше не було. У нас з’явися спільний тригер, мета – це перемога України й знищення окупанта. Тобто ми зараз живемо однією метою й у нас відповідно однакові тригери. Тобто суспільство консолідоване як ніколи. І як ворог не намагається своїми ІПСО (інформаційно-психологічна спецоперація – ред.) різні сварки, всередині нашого суспільства, йому не вдається всього цього. Нам зараз не до “с*ачів”, – пояснює армієць.

Білка також сказав, що найгірше, що з нами зараз сталося, – це звикання до хороших новин. От до них звикати не можна, говорить військовий.

Дивіться повне інтерв’ю з блогером, народним психологом та армійцем ЗСУ Тарасом Білкою:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *