Нацвідбір пройшов у метро: стало відомо, хто представлятиме Україну на “Євробаченні-2023” (Відео)

Свої голоси за конкурсантів віддали майже 170 тисяч українців

Країна обрала свого представника на Євробаченні. Точніше представників. До Великої Британії поїде гурт TVORCHI. Народився він у Тернополі. Хлопці вже добре знані в Україні та й у інших європейських країнах. Співають українською і англійською. У відборі на Євробачення участь уже брали. Що за пісня і які шанси перемогти на Євробаченні вдруге поспіль – журналіст “5 каналу” Сергій Барбу знає. 

Такого конкурс Євробачення ще не бачив. За всю сімдесяти літню історію. Національний відбір у метро, на глибині майже сотні метрів, під час війни. 10 учасників. Один – поїде до Ліверпулю.

Свого представника Україна обирає чи не першою у Європі. Хоча зазвичай була однією з останніх. Але у час війни з добором вирішили не затягувати. Організатори отримала чотири сотні заявок.

У окопі на фронті зі скрипкою. Співай Moisei свою пісню написав під час служби у війську. Пояснює, чому вирішив поборотися й за право представляти Україну на Євробаченні.

Фіїнка – нове ім’я української музики з гуцульським акцентом. Своїм діалектом конкурсантка пишається. А пісня її про карпатського героя Івана Довбуша.

Кардинальне перевтілення Jerry Heil. Вінок з навушниками на голові, одяг з етновзорами і нове звучання пісень.

Прониклива і щемлива присвята дітям війни. Співачка Марина Круть каже: своєю колисковою не змогла передати навіть і десятої частини того болю й емоцій, які переживають українці під час війни.

Десятка конкурсантів українського відбору дуже різна. Рок пісня, балади, етно, хіп-хоп, електронна музика. Новачки на одній сцені поруч з знаними артистами.

Чи не вперше без скандалів. Сваритися через конкурс нікому не довелося. Навіть навпаки. Цього вечора зі сцени країна почула головне бажання кожного українця. Співачка Верка Сердючка заявила зі сцени: “путін, щоб ти здох”.

Суддів національного відбору обрали глядачі. Джамала, Юлія Саніна з гурта Хардкіс та Тарас Тополя з “Антитіл”. Оцінки цієї трійки і бали від глядачів – й вирішили, хто поїде від України на Євробачення. Свої голоси за конкурсантів віддали майже 170 тисяч українців. Цього року минулося без смс-ок. Голосували через застосунок “Дія”.

Прогнози букмекерів, які пророчили перемогу Jerry Heil, проводилися. До Ліверпулю поїде гурт Tvorchi. Без теми війни у номері не минулося.

Tvorchi – на українській естраді далеко не новачки. Участь у національному відборі на Євробачення вже брали. Музичний доробок мають солідний. Гурт народився у Тернополі. Заснував його звуковий продюсер Андрій Гуцуляк та вокаліст Джефрі Кенні. Хлопець родом із Ніґерії, до Тернополя приїхав вчитися.

Перемогти вдруге на Євробаченні Україні буде надзвичайно складно. Але це можливо. Востаннє так було на початку 90-тих. Тоді аж тричі поспіль конкурс вигравала Ірландія. Наступного ж року у травні Євробачення відбудеться з Великій Британії, але під українськими стягами. Усіх подробиць поки організатори не розголошують. Але кажуть: конкурс буде справді українським. А Сполучене королівство лише ґречно погодилося допомогти Україні. На проведення конкурсу під своїм іменем англійці не зазіхають. 

Сергій Барбу, Орест Пона, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, у зв’язку з повномасштабною війною росії проти України, що триває, Європейський мовний союз ухвалив рішення перенести проведення конкурсу 2023 року з України до Великої Британії як країни, яка посіла почесне друге місце в конкурсі.

У “Євробаченні” 2022 року переміг український гурт Kalush Orchestra з піснею Stefania. Друге місце посів британський співак Сем Райдер із піснею Space Man.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео на тему.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *