На денний сон – у підвал: садочкам рекомендували перенести спальні місця в укриття – як працюватимуть школи

Буде проведена інспекція навчальних закладів на предмет готовності до початку навчального року

Щодо садочків відповідними спеціалістами була надана рекомендація щодо того, щоб усі спальні місця для дітей були переміщені у підвальні приміщення. Про це в ефірі українських телеканалів заявив радник міністра внутрішніх справ України Ростислав Смірнов, повідомляє “Укрінформ”.

Як працюватимуть дитсадки

“Щодо тих же садочків, і так далі. Зокрема, у мене є маленький син, і вони на денний сон йдуть у бомбосховище. Тобто, якщо не дай Бог, буде повітряна тривога, то вони вже безпосередньо (перебуватимуть, – ред.) у підвальному приміщенні. Було перенесено абсолютно всі спальні місця у підвальне приміщення. І така рекомендація була надана абсолютно для всіх таких закладів”, – зазначив він.

Щодо інспекції навчальних закладів на предмет готовності до початку навчального року він поінформував, що МВС буде представлено через ДСНС як один із членів відповідної комісії. Сама ж комісія складатиметься з кількох осіб – це представники від ДСНС, ВЦА, місцевої тергромади.

Смірнов сказав: “Тобто ці люди, за великим рахунком, даватимуть рекомендацію, чи готовий навчальний заклад до навчання, чи ні. Але у першу чергу необхідно розуміти, що відповідальність на себе щодо відкриття чи не відкриття навчального закладу братимуть голови ОТГ. Тобто на місцях вони вирішуватимуть”.

За словами радника голови МВС, інспекція проходитиме, зокрема, щодо наявності можливого бомбосховища, щодо того, наскільки воно підготовлене, чи підготовлене воно взагалі тощо.

Рекомендації школам

Також представники міністерства можуть, у тому числі, подавати певні рекомендації, що треба зробити, аби убезпечити присутніх у навчальному закладі.

“Бо необхідно розуміти, що не у всіх школах є підвальне приміщення. Але, знову ж таки, є певні вимоги, як можна зробити такий об’єкт цивільного захисту безпосередньо усередині школи навіть без підвального приміщення. Саме для цього буде створена ця комісія. І частково наразі, у тому числі, ми робимо певні ревізії в деяких школах і надаватимемо свої рекомендації”, – говорить Смірнов.

Він уточнив, що наразі є питання і щодо того, чи потрібно відкривати усі школи, оскільки наразі багато людей виїхало з України, зокрема багато вчителів, які не можуть проводити навчання.

Представник МВС зазначив, що нині щодо відкриття шкіл у тих чи інших регіонах готується комплексне рішення.

“Розглядається і можливий варіант щодо того, що будуть певні опорні школи. І ці опорні школи, наприклад, якщо там є і укриття, і багато інших факторів, то вони, можливо, будуть навчатися і у дві або три зміни. Але наразі це все на етапі створення і коригування всіх подробиць”, – сказав він.

Своєю чергою освітній омбудсмен Сергій Горбачов відповів, яким буде 1 вересня у школах. 

Він повідомив, що перед відкриттям школи необхідно:

перевірити заклад освіти та прилеглі територій на наявність вибухонебезпечних предметів;

підготувати системи оповіщення з урахуванням дітей з порушеннями зору та слуху;

визначити та позначити шляхи евакуації, підготувати і обладнати укриття, створити запаси води та медикаментів;

провести тренування щодо дій у разі повітряної тривоги і охорони здоров’я, надання домедичної підготовки,

підключити Wi-Fi в укриттях для проведення занять.

Створено відповідні комісії для обстеження прихистків спільно з ДСНС.

Нагадаємо, раніше речниця МВС Альона Матвєєва заявила, що з 1 вересня до навчання зможуть повернутися лише ті освітні заклади, які повністю відповідатимуть безпековим вимогам.

Нагадаємо, школи та дитсадки Польщі з 1 вересня приймуть 400 тис. українських дітей.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *