На українських вокзалах встановлюють дефібрилятори: хто зможе ними користуватися – сюжет (Відео)

Нашкодити таким дефібрилятором майже неможливо

Тепер надавати першу домедичну допомогу на вокзалах буде легше. Товариство Червоного Хреста передало понад 50 напівавтоматичних дефібриляторів, які встановлять на вокзалах України.

Щодня на вокзалах України перебувають тисячі людей. Іноді декому стає зле саме у стінах вокзалу.

“Дуже часто – це люди літнього віку, люди з вадами здоров’я. Ми хочемо, щоб вокзали були безпечним середовищем, в тому числі, де нададуть кваліфіковану медичну допомогу”, – сказав член правління АТ “Укрзалізниця” Олександр Перцовський.

Аби підвищити шанси на життя, товариство Червоного Хреста разом з “Укрзалізницею” вирішили облаштувати найбільші вокзали важливим приладом. Ось такі напівавтоматичні дефібрилятори з’являться на 50 вокзалах України, аби співробітники “Укрзалізниці” та пасажири могли надавати першу домедичну допомогу людям, у яких на вокзалі сталася зупинка серця.

Особливість його полягає в тому, що нашкодити таким дефібрилятором майже неможливо. Адже, якщо в людини не зупинилося серце, а розряд дали, він просто не спрацює. До того ж прилад не лише діагностує стан людини, а й дає аудіопідказки, що за чим робити. Як ним правильно користуватися, розповідає Надія – керівниця департаменту першої допомоги товариства Червоного Хреста. Перший крок – запитати в людини, чи потрібна допомога, коли відповіді немає, то обережно наблизитися, аби не налякати. І поки ваш помічник дістає і розпаковує дефібрилятор, розпочинайте робити масаж серця. Аби його підключити, достатньо уважно слухати аудіопідказки. Також на приладі зазначено, як підключати електроди. Далі прилад просканує пацієнта і надасть подальші інструкції.

Важливо на момент розряду відійти на метр, аби електрохвиля не зачепила вас. Такі дії потрібно повторювати, допоки не приїде швидка. Помічником у наданні першої домедичної допомоги може стати і працівник вокзалу. Співробітники “Укрзалізниці” пройдуть відповідну підготовку, а прилади розташують там, де є персонал.

“Я впевнена, що це класно. Це дійсно відповідальність, бо це відповідальність за життя людини, але краще надати допомогу і зрозуміти, що ти все зробив, що від тебе залежало, ніж узагалі пройти і не мати змоги надати цю допомогу пасажиру”, – наголосила начальниця відділу обслуговування пасажирів на вокзалах Світлана Косянчук.

І коли співробітники “Укрзалізниці” готові брати на себе таку відповідальність, то як щодо пасажирів?

“Я не медик, я б могла визвати просто швидку”, – каже пасажирка Ольга.

Пасажирка Тетяна зауважила: “Я би ризикнула, тому що там пояснюється, як треба, як усе робити”.

Дефібрилятори встановили вже на шести вокзалах. Два на київському. Для тих, хто хоче більше дізнатися про першу домедичну допомогу, товариство Червоного Хреста організувало безплатні курси, після проходження яких надає сертифікат.

Софія Норенко, Юрій Усік, “5 канал”

Читайте також: Як британські медики надають допомогу вимушеним переселенцям у Полтаві – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *