Не силою, а обіймами

Літургійні читання східного обряду та роздуми із журналу «Скинія» на 22 липня

Царство Небесне подібне також до закинутого в море невода, який назбирав усякої всячини. Це образ, натхнений працею апостолів. Він заторкає один з головних аспектів діяльності Господа. Якщо Бог присутній і діє в історії, чому в ній стільки зла? Чому ми так часто і так багато досвідчуємо страждань? Чому з нами стаються речі, які видаються позбавленими сенсу? Звідки цей абсурдний тріумф тих, хто чинить зло? Навіщо хвороби? Чому смерть?

Ця притча відповідає: Господь втручається в історію не силою, а обіймами. Як цей невід, вкинений до моря, Господь приймає все, збирає всіх, добрих і злих, добро і зло. Господь оточує кожного з нас добром, яке ми створюємо, але і злом, до якого причиняємося, яке часто є відлунням того, що ми вчинили. Невід, про який розповідає притча про Царство Небесне, було закинуто, коли Ісус відкрив свої обійми на хресті. Ми думали, що прибили Його цвяхами, викреслили Його. Натомість Він змінив ці розіп’яті руки в обійми, якими охопив ціле людство, почавши з тих, хто Його вбивав. Ось так Господь змінює історію. Якщо б Він вже зараз відкинув зло, якщо б набирав у свою сіть лише добру рибу, ніхто з нас не врятувався б, бо зло увійшло в серце кожного з нас. Тому Господь вирішив радше взяти зло на себе, дозволивши себе розіп’ясти. Саме тому Він не знищує зло, страждання, яке кожен з нас відчуває щодня. І так само щодня — навіть мимоволі — спричиняє. Тому що Його спосіб перемоги над злом — це не магічний трюк, після якого воно раптом зникне. Його спосіб — перетворювати зло силою своєї любові, своєї лагідності, своєї довготерпеливості і свого прощення. Це той спосіб, яким і ми в нашій щоденності покликані змінювати зло, від якого страждаємо і яке спричиняємо, на добро.


Журнал «Скинія» — греко-католицький двомісячник, присвячений щоденній духовності.

Підтримайте автора роздумів — «Скинію»!
▪Новий номер картки ПриватБанк: 5169 3305 2243 6531 (Чобіт Ольга Іванівна)
▪Для власників картки Монобанк: https://send.monobank.ua/jar/7CJJ5U5JwP
Обов’язково просимо написати електронного листа на адресу [email protected]

https://credo.pro/2022/07/323318

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *