Нова політична реальність в Америці: чи буде США підтримувати Україну після парламентських виборів – сюжет (Відео)

Політологи запевняють, що хоч якими б не були результати виборів, підтримка України Штатами залишиться на високому рівні

Американський політикум за крок до повного оновлення парламенту. 8 листопада у США відбудуться проміжні вибори до Конгресу. На них повністю змінять палату представників, на третину – сенат. І результати виборів можуть добряче нашкодити президенту Джо Байдену, який імовірно втратить свою законодавчу більшість. За ситуацією з виборами за океаном пильно стежить і Україна. Для нас украй важливо зберегти двопартійну підтримку в питанні допомоги у війні з росією. Чи можуть на неї повпливати вибори і до чого тут Дональд Трамп – журналістка “5 каналу” Ірина Сисак розбиралася.

Осінь, яка змінить політичну реальність в Америці…і більшість облич у Капітолії. Сполучені штати в очікуванні листопадових виборів до конгресу.

Рівно за місяць, 8 листопада, американці переобиратимуть Конгрес. Проміжні вибори змінять увесь склад палати представників, а це понад 4 сотні конгресменів. На третину, оновиться і Сенат, крісла займуть 34 нових сенатори. Та чи загрожують ці вибори двопартійній підтримці України?

Нині більшість голосів у Палаті представників має Демократична партія Джо Байдена. А у Сенаті крісла ділять порівну з республіканцями. Стати меншістю можуть уже через місяць, соцопитування свідчать – люди готові віддати перевагу консерваторам. Але, передбачають, перевага буде не великою.

“Байден – це єдиний президент в сучасній американській історії, який перед проміжними виборами набрав рейтингу, з січня його рейтинг зріс на 7%. Зараз виглядає так, що демократи повертають позиції, по останнім опитуванням вже повернули 1,5% відриву, тому хоча досі кажуть, що Палата Представників все таки буде за республіканцями, це вже не більшість 60-65%, щодо сенату, то скоріш за все залишиться в паритеті”, – розповів експерт-американіст Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв.

І для Джо Байдена така перспектива невтішна. Бо сподіватися на підтримку своїх законодавчих ініціатив у Конгресі, де у більшості опоненти – буде складно. Тому широкі можливості президента США під загрозою.

Насторожують американські вибори й українців. Чи зміниться підтримка Конгресу США, коли ключові посади займатимуть республіканці? Політологи запевняють, підстав аж надто хвилюватися немає. Підтримка була, і має залишиться.

“Те, що стосується України зараз в топі, зараз на порядку денному, і зрозуміло, що цього будуть постійно торкатись, тому нам треба, щоб це був постійний процес, де ми постійно перебуваємо у зоні уваги. Може змінитися розклад сил, але в цілому підтримка України не зміниться, це стратегічний курс, зовнішню політику США визначає президент, тому я не бачу загроз”, – пояснює директор інституту світової політики Євген Магда.

Загрожувати допомозі Україні можуть лише республіканці-прихильники колишнього президента США Дональда Трампа. Горезвісно відомий симпатією до режиму путіна, Трамп через своїх людей може гальмувати рішення на користь України. Нещодавно заявляв, якби був на посаді, путін не напав би на Україну:

“Він би цього не зробив. Щонайменше вони мали б укласти угоду. Вони могли б відмовитися від Криму. Могли б щось зробити з НАТО: “Гаразд, ми не приєднуватимемося до НАТО”, і мали б країну, бо, я вважаю, путін хотів укласти угоду”, – заявляв Дональд Трамп.

Але сценарій загрози “трампістів” поки що малоймовірний.

“Очевидно, вони будуть перебувати під впливом почуттів трампа до помсти за ті вибори, які він програв, це буде помста Байдену, яка рикошетом буде бити по Україні”, – заявила директорка центру “Нова Європа” Олена Гетьманчук.

“Не думаю, що настільки позиції трампістів будуть сильними, щоб вони могли повністю вплинути на позиції республіканської партії як такої, і США в цілому”, – вважає директор інституту світової політики Євген Магда.

До того ж, пояснюють експерти-американісти, аби надавати військову допомогу Україні, Джо Байдену конгрес не потрібен. Недавно запрацював закон про лендліз, який дозволяє лідеру США постачати безпекову допомогу без погодження з парламентом. Але, чим важливі ці вибори, їхні підсумки визначатимуть політичну ситуацію на наступні два роки, аж до президентських виборів.

“Проміжні вибори – це трамплін для майбутніх президентських виборів, у яких візьме участь у всякому разі Джозеф Байден”, – каже директор інституту світової політики Євген Магда.

Про намір балотуватися ще раз нещодавно заявив офіційно. Президентських амбіцій не відкидає і його затятий суперник Дональд Трамп – прагне реваншу. І якщо республіканська партія візьме гору на листопадових виборах, може оголосити про намір іти в президенти. Але є нюанс. Трамп під загрозою кримінального переслідування. У серпні стало відомо – з Білого Дому виніс документи під грифом таємно, які ймовірно могли стосуватися ядерної зброї і ставити під загрозу нацбезпеку. Звинувачення тягнуть на тюремний строк.

“З трампом ситуація кристалізується, і я думаю, що на початку нового року ми матимемо або пряме обвинувачення і початок судового процесу проти нього, або він спокійно піде в тінь, хоча після викрадення документів із поміткою надзвичайно секретно, йому ніхто просто так не дасть піти в тінь”, – каже експерт-американіст Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв.

Як проаналізували експерти, лише зо 15-ро конгресменів можуть реально блокувати допомогу Україні. Але на двопартійну підтримку це великого впливу не матиме. Чи сприятимуть у боротьбі з руснею, нині залежить і від успішного контрнаступу ЗСУ.

“Американці – вони реалісти, вони прагматики, вони розуміють, що якщо зараз відступлять перед росією, вони програють і Китаю, а дозволити цього вони собі не можуть”, – переконаний експерт-американіст Ради зовнішньої політики “Українська призма” Олександр Краєв.

“Потрібна якась перемога на полі бою, яка б засвідчила, що Україна здатна перемогти, і по друге, яка б засвідчила, що всі ті кошти, і зброя, які надаються, вони ефективні, вони належним чином використовується і приносить конкретні результати”, – пояснює директорка центру “Нова Європа” Олена Гетьманчук.

За підтримку і постачання зброї українцям, навіть попри ядерну загрозу, виступають 73% американців, – такі дані останніх соцопитувань. А на думку виборців орієнтується американський політикум, що ще раз засвідчує – допомога триватиме.

Ірина Сисак, Юрій Усік, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, США нададуть Україні $55 млн для підготовки до зими в умовах війни.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *