Нова хвиля мобілізації на росії: в ГУР оцінили загрозу для України

рф навряд чи зможе надати зброю тисячам мобілізованих, кажуть у розвідці

У разі мобілізації ще 500 тисяч росіян, про плани рф здійснити яку говорять дедалі частіше, у країни-агресора виникнуть проблеми з їх забезпеченням. Про це заявив заступник начальника ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький в інтерв’ю “Укрінформ“.

Читайте також: Мобілізація і перехід промисловості на воєнні рейки: як путін готується до війни на виснаження 

Представник ГУР наголосив, що мобілізовані росіяни залишаються вкрай невмотивованими і погано озброєними.

“Чисельність частин та з’єднань територіальних військ росії нам відома. І основне – такою інформацією володіє наш Генштаб і враховує це при плануванні наших дій. Не варто лякати наших людей цими цифрами 300 тисяч, 500 тисяч… Є  ще багато факторів: озброєння, моральний дух…”, – акцентує Скібіцький.

Він наголошує, що чимало росіян не хочуть воювати і намагаються потрапити назад додому.

“Ті, які стоять на першій лінії, воювати не хочуть, не хочуть йти в наступ, багато з них намагається себе покалічити або отримати легке поранення, щоб вже не повертатися на фронт. Більшість каже, що як тільки закінчиться контракт, покине позицію і піде додому. Втім, їх ніхто уже не питає”, – каже він.

Заступник начальника ГУР також розповів, що росія, яка вже має проблеми із забезпеченням війська, навряд чи зможе надати зброю тисячам мобілізованих.

“Зброї на підрозділи, які зараз формуються, недостатньо. росіяни не виробляють її стільки, скільки втрачають. москва почала знімати техніку і озброєння зі зберігання, з арсеналів, але воно стоїть теж 30 років і більше, потребує ремонту, обслуговування, й ми це знаємо. Скажімо, по 2-й дивізії 1-ї танкової армії. Вони мали закінчити бойове злагодження ще 1 грудня, а закінчили 1 січня. Тобто, цілий місяць чекали, щоб дивізію укомплектували озброєнням, якого зараз у виробництві немає. У разі додаткового відмобілізування 500 тисяч осіб виникнуть ще більші проблеми з їх забезпеченням. Крім того, ви ж розумієте, який це колосальний навіть для росії ресурс і наскільки це негативно впливає на економіку російської федерації, адже це в основному працездатне населення”, – каже він.

Нагадаємо, раніше цього тижня очільник міноборони рф сергій шойгу оголосив про плани рф щодо впровадження серйозних змін у структурі збройних сил. В серпні 2022 року президент рф володимир путін вже ухвалював рішення про розширення армії рф. Згідно з його указом, який набрав чинності 1 січня, штатна чисельність зс рф мала бути збільшена на 137 тисяч.

Велика Британія сумнівається у здатності росії забезпечити таке розширення. Там зазначають: плани шойгу демонструють, що росія має намір зберігати високий рівень військової загрози протягом довгих років після завершення війни в Україні.

Також росія готується до нової хвилі мобілізації. Так, там уже намагаються унеможливити масову втечу чоловіків, яка спостерігалася після оголошення мобілізації в вересні. Під час цієї хвилі мобілізації рф розраховує залучити до 500 тисяч осіб.

Читайте також: Малюк описав майбутнє, яке чекає на путіна

Дивіться відео за темою: “Щоб трохи присадити пригожина”: про ротацію в командуванні рф та новий дедлайн путіна

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *