Окупанти не дають можливості запустити 5 або 6 блок Запорізької АЕС, регулярно ведуться обстріли, – Старух

Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"Окупанти не дають можливості запустити 5 або 6 блок, як хоче "Енергоатом", щоб енергія поступала в наші мережі. З цією метою регулярно обстрілюють енергетичну інфраструктуру. Позавчора перебили лінію, знову вмикалися генератори на атомній станції, які забезпечили 130 мВт, необхідні для охолодження активної зони реакторів, які хоч і не працюють на повну, проте дають енергію для охолодження", – сказав Старух.

З початку березня станція окупована, робітникам доводиться працювати під контролем російських військ, проте нашим енергетикам вдалося полагодили енергопостачання, мережі: "Вчора увімкнули АЕС знову ж таки від нашої електросистеми, трохи стало безпечніше".

"Ця ситуація повторюється регулярно, і без передачі АЕС під контроль МАГАТЕ або навіть "Енергоатому" ми постійно стикаємося з цією історією", – розповів голова ОВА.

Також Старух розповів, що сьогодні вночі та вранці росіяни обстріляли передмістя Запоріжжя.

"Частина ракет вночі прилетіла біля обласної лікарні, де знаходяться психічно хворі люди та лікарі – 270 осіб, 60 лікарів. На щастя, ніхто не постраждав, опрацьовується питання евакуації", – додав Старух.

Нагадаємо, що станом на 2 листопада збитки від окупації ЗАЕС військами РФ складали понад 28 млрд грн.
18 листопада Керівна рада міжнародного агентства ООН з атомної енергетики (МАГАТЕ) ухвалила третю з 24 лютого резолюцію із закликами до Росії припинити всі бойові дії в районах українських ядерних об’єктів.
Станом на ранок 20 листопада Енергоатом зафіксував більш як 12 ударів військ РФ по території Запорізької атомної електростанції, пошкоджено інфраструктуру об’єкта. 
Днем пізніше експерти МАГАТЕ виявили пошкодження резервуарів для зберігання конденсату, що призвело до нерадіоактивного витоку.

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/okupanti-ne-dayut-mozhlivosti-zapustiti-5-abo-6-blok-zaporizkoi-aes-regulyarno-vedutsya-obstrili-starukh

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *