Оман висловив готовність до дипломатичних стосунків із Ватиканом

Міністр закордонних справ Султанату Оман Саїд Бадр Хамад Аль-Бусаїді та архієпископ Пол Річард Ґаллагер, секретар із питань стосунків Апостольського Престолу з державами та міжнародними організаціями, узгодили встановлення дипломатичних стосунків між Султанатом Оману і Державою Ватикан.

Під час телефонної розмови обоє високих представників вирішили також продовжувати співпрацю і діяльність на благо добробуту і згоди між народами.

Оман, країна на Аравійському півострові, розташований над Аравійським морем і затокою Оман, налічує неповних 5 млн мешканців. Близько 85% з них сповідують іслам, який там є офіційною державною релігією. 28 стаття конституції Оману гарантує свободу релігійних практик, якщо вони не порушують шаріат.

За останніми підрахунками, в Омані 130 тис. католиків, що становить майже 70% всіх християн у цій країні. Ними опікується Апостольський вікаріат Південної Аравії, який опікується 4 парафіями в Омані (Сохар, Салал і дві в Маскаті). Загалом цей вікаріат відповідає за всі Арабські емірати, Оман і Ємен.

Найстарший католицький храм в Омані — храм свв. Петра і Павла в столиці, Маскаті; він збудований 1977 року. Більшість християн Оману походять з Індії та Філіппін, також є переселенці з Непалу, Пакистану, Шрі-Ланки та Бангладеш. Закон цієї країни забороняє мусульманам переходити на християнство.

У світлі криз, які непокоять арабський регіон і світ загалом, Оман зберіг певний нейтралітет, частково через свою власну форму ісламу.

Країна намагалася підтримувати добрі відносини з Іраном, не викликаючи невдоволення саудівців. Це принесло їй назву «Швейцарія Близького Сходу». Султан відіграв ключову роль у звільненні отця Тома Ужунналіла, салезіянського священика з Індії, взятого в заручники кілька років тому в Ємені.

Фото: Відкриття парафіяльного храму св.Франциска Ксаверія в Салалі, 2019. AsiaNews

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *