Орбан йде від путіна: політики Угорщини “перевзуваються на ходу” – що це означає (Відео)

Співпраця з росією вилазить боком Орбану

“Нам потрібна суверенна Україна, щоб росія ніколи не загрожувала Європі”. Здавалося б – заява цілком проукраїнського політика. Але це промова Віктора Орбана, прем’єр-міністра Угорщини, який так відверто лестився до москви. Навздогін цим словам Орбан почав сипати й іншими обіцянками. Навіть погодився допомогти Україні грошима.

“Ми підтримуємо фінансову допомогу Україні, вважаємо це правильним і необхідним. Ми говоримо про 18 мільярдів євро наступного року”, – заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Саме Угорщина блокувала допомогу Україні від ЄС на 18 мільярдів. Але, схоже, уряд Віктора Орбана перевзувається у польоті.

“Ця теза про необхідність суверенної України зараз безпеки Європи – це, можна сказати, зміна політичної риторики Віктора Орбана. Тим паче на тлі першого за 9 місяців візиту високопоставленого угорського чиновника до української столиці”, – зауважив журналіст Віталій Портников.

До Києва приїздила президентка Угорщини.

“Відповідальність володимира путіна за цю війну очевидна. Угорці завжди виступали проти цього страждання і кровопролиття. Ми сусіди з Україною, і наші сусіди можуть покладатися на нашу допомогу. Сусіди завжди залишатимуться сусідами”, – сказала президентка Угорщини Каталін Новак.

Президентка Угорщини політичною самостійністю не вирізняється. Вона мала успішну кар’єру в партії Орбана.

“Це певною мірою є піар президентки Угорщини. Це людина Орбана. Я не виключаю, не стверджую, що цю промову міг написати їй той же Орбан. Оце відвідування Києва президенткою воно ще пояснюється тим, що на владу тисне угорське суспільство”, – пояснює голова угорської громади Києва та Київської області Тібор Томпа.

Але в Україні Каталін Новак теж побігала поміж крапель. З одного боку – росію визнала відповідальною за війну. Але з другого – взялася виправдовувати співпрацю її країни з Іраном. Мовляв, нічого особистого, лише бізнес.

“Я не буду вважати, що політичні переконання Віктора Орбана змінилися. По-перше, я досі не розумію, чи є у цієї людини, яка неодноразово змінювала свої погляди, політичні переконання. По-друге, є очевидним, що Орбан, як людина авторитарної вдачі, тяжіє до володимира путіна і до того огидного режиму. Однак Орбан не може не помічати, що путін програє у цій війні”, – зазначив Віталій Портников.

Урядовці з Будапешта навіть після 24 лютого часті гості у москві. Лише міністр закордонних справ Петер Сіярто двічі був у росії. І щоразу головна тема для бесід – енергетика. Уряд Орбана дуже ласий до російської нафти й газу.

“Суверенна Україна вписується в Угорські інтереси. Це і травма 1956 року. І взагалі вони хоч це і не визнають, але розуміють, що таке сучасна росія. Що це абсолютно антидемократичне утворення. І від них треба качати тільки газ і нафту, а все решта – нехай при них залишається. Тому це не розворот так точно, це маневр”, – вважає директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський.

Співпраця з росією вилазить боком Орбану. У самій Угорщині проти нього – потужна політична опозиція. Наприклад, орбанівська партія програла вибори мера столиці. Міський голова Будапешта гостро критикує владу країни.

“Уряд не є точно таким як народ. А в Угорщині переважна більшість громадян підтримують українців. Однак є дуже ефективною угорська пропаганда, яка поширює російські фейки. Угорський уряд позиціонує себе як “друга росія”. Хоча угорці є більше проукраїнськими. Мені соромно, що моя держава має у світі такий вигляд, ніби ми на одній стороні з росією”, – переконує мер Будапешта Гергей Корачонь.

Допомогти перезавантажити відносити двох країн мав би і новий посол Угорщини в Україні. У попереднього закінчується каденція. За даними ЗМІ, з кандидатурою амбасадора Будапешт визначився. Ним має стати Онтал Гейзер. Він – досвідчений дипломат. Але й у кар’єрі Гейзера є інша сторінка. Вчився він у московському державному інституті міжнародних відносин. А цей навчальний заклад уславився тісною співпрацею з совєцьким КДБ. Офіційно призначення нового посла Угорщина ще не підтвердила.

Сергій Барбу, “5 канал”

Нагадаємо, 21 листопада голова МЗС Угорщини Сійярто полетів до російського міста Сочі на “Атомекспо” – одну з найважливіших зустрічей атомної галузі.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: як Орбан “перевзувся в зимову ґуму”, а Німеччина не може запросто віддати Patriot

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *