Основи Розарію. «Господь з Тобою»

Війна в Україні триває. Зростає тривога. Як луна, повертається згадуване у травневих роздумах волання: даруй нам мир. Отже, йдемо далі у наших жовтневих роздумах із вервицею в руках — і не дивно, що нас супроводжують слова Ангельського привітання, якими наскрізь пронизана молитва Розарію.

Сьогодні зупинимося на словах «Господь з Тобою». Що вони означають? Чому Божий посланець використав саме ці слова, вітаючи Марію? Пошукаймо разом відповіді на ці запитання.

Марія — одна з багатьох жінок тодішнього Назарета. Саме Її вибрав Бог і саме до Неї завітав небесний посланець. Чуючи слова небуденного привітання, Марія сильно розгубилася. Незнайомець каже до Неї: «Господь з Тобою». Велич цих слів неможливо зрозуміти! Марія — одна з безлічі тих, хто віками очікував на прихід Месії. А тим часом це Вона має бути тією, хто Його народить! Приймаючи Божу волю, Вона дуже збентежилася цими словами й намагалася їх зрозуміти.

Стати Матір’ю Месії, про якого віками говорили пророки і снили всі члени Вибраного народу, було мрією кожної ізраїльської жінки. Марія, хоч і вступає в діалог з ангелом, насправді вже все вирішила.

Переконали Її в цьому почуті слова: «Господь з Тобою». Марія знає, що Бог — із Нею. Одна з традиційних адвентових пісень підказує нам, що Марія знала Святе Письмо, особливо псалми. У цій пісні можемо почути: «Діва в той час псалтир читала; коли привітання це почула, то здивувалася словам ангела». Саме псалми добре пояснюють слова «Господь з Тобою». Достатньо процитувати псалом 118:

«Господь зо мною — не злякаюсь; що може людина мені зробити?» (Пс 118, 6) або «Господь зо мною, моя допомога…» (Пс 118, 7)

Також св. Павло в Листі до римлян пише такі слова: «Якщо Бог з нами, хто проти нас?» (Рим 8,31). Усвідомлення, що ти не сам, що «Бог зі мною», надає життю впевненості. Застосуймо ці слова до себе — бо чуємо їх на кожній Святій Месі. Зі словами привітання «Господь з вами» священник кілька разів звертається до нас під час Євхаристії. Беручи участь у Євхаристії та чуючи ці слова, повертаймося подумки до сцени Благовіщення. І хоча обрання Пресвятої Матері унікальне, а Божа любов до Неї — незбагненна для людського розуму, залишімося хоча б на мить у цій, сповненій любові, сцені.

Залишімося сьогодні у привітанні ангела, який виражає волю свого Господа. Задумаймося над тим, що ці слова можуть означати для нас. Що Бог у цій молитві Церкви хоче сказати нам, людям ХХІ століття? Чому Він постійно нагадує і не раз зазначає, що Він з нами? Занурмося в цю сцену Благовіщення, в ангельське привітання, — як у привітання, скероване до нас. Бог запевняє, що Він є з нами. Є в нас. Благословляє нас. Керує нами. Захоплюймося тим, що Бог промовляє такі слова до нас, хоча ми дуже малі, слабкі, грішні, недосконалі й так часто падаємо! А Бог попри це є з нами і запевняє нас у своєму благословенні. Чи зможуть і нас також збентежити ці слова?

Пам’ятаймо, що слова «Господь з Тобою» — це одна з частих біблійних формул. У Старому Завіті вона зустрічається 103 рази, а в Новому — 13 разів. Це повідомлення про близькість Бога і Його дружби. Це обітниця присутності, яка вестиме і зміцнюватиме.

Нехай вона веде і нас, які йдемо з розарієм у руці, благаючи про дар миру.

 

Читайте також: Основи Розарію. Чому «Радуйся, Маріє»?
                                 Основи Розарію. Марія, сповнена благодаті

Переклад CREDO за: о. Кшиштоф Гавро, Aleteia

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *