Остання працююча резервна лінія електропередачі ЗАЕС відключена через обстріли – МАГАТЕ

Ступінь пошкодження ЛЕП поки незрозумілий

Резервна лінія електропередач “Феросплавна-1” потужністю 330 кВ до ЗАЕС в Україні була відключена ввечері 29 грудня – через пошкодження на підконтрольній Україні території на правому березі Дніпра внаслідок обстрілу. Про це повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, пише “Інтерфакс-Україна”.

“Феросплавна-1″ була останньою функціонуючою резервною лінією електропередачі ЗАЕС. І життєво важливо, щоб її було відновлено якнайшвидше”, – заявив Гроссі.

Він закликав негайно зупинити всі воєнні дії, які загрожують ядерній безпеці українських АЕС.

Ступінь пошкодження ЛЕП поки незрозумілий, але ремонтні роботи вже тривають, додали в організації.

Хоча всі 6 реакторів ЗАЕС зупинено, станція отримує електроенергію для охолодження реакторів та інших важливих функцій від єдиної зовнішньої лінії електропередачі на 750 кВ – і ця лінія єдина з чотирьох, яка все ще існує.

Гроссі повідомив, що продовжує консультації з Україною та росією, спрямовані на узгодження та якнайшвидше запровадження зони ядерної безпеки та захисту навколо ЗАЕС.

Хоча з листопада обстрілів майданчика найбільшої в Європі АЕС не було, експерти МАГАТЕ повідомили, що 30 грудня вони чули звуки гучних вибухів. Ці звуки, мабуть, виходили з відстані декількохсот метрів від станції, в районі водного каналу, що з’єднує Запорізьку ТЕС і річку Дніпро.

Окремо Україна повідомила МАГАТЕ, що три інші АЕС, розташовані на контрольованій Україною території, на відміну від ЗАЕС, перебувають у процесі відновлення рівня виробництва електроенергії після зниження потужності, викликаного ракетним обстрілом 29 грудня.

Група МАГАТЕ на ЗАЕС також повідомила про початок роботи ще чотирьох пересувних дизельних котелень – тож з дев’яти таких котелень потужністю від 1 до 6,5 МВт, доставлених на ЗАЕС, працює вже вісім. Дев’ять котелень разом вироблятимуть близько 34 МВт тепла для майданчика ЗАЕС та міста Енергодар.

Читайте також: В “Укренерго” повідомили, що всі атомні станції України, крім окупованої ЗАЕС, вийшли на планову потужність

Дивіться також відео за темою: Вберегтися не вдасться? Що робити, якщо вибухне Запорізька АЕС, замінована московитами

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *