Папа, який продав свою тіару

На сьогодні, 26 вересня, Конгрегація Божого культу і дисципліни Таїнств установила день літургійного спомину блаженного Павла VI.

Павло VI уславився як реформатор і людина діалогу. Він довів справу діалогу зі східним християнством до зняття взаємних анафем, які були накладені в часи Великої Схизми, уніфікував чимало літургійних питань, а ще — продав папську тіару, зворушений долею бідняків.

Ось запис останньої папської коронації в історії Церкви:

 

 

Блаженний Павло VI був останнім коронованим папою. Він прагнув вийти до людей і більше бути для них пастирем, аніж символом чи управлінцем. Запроваджуючи в життя рішення Другого Ватиканського Собору, він вирішив також продати папську тіару.

Причину, з якої він насправді це зробив, розкрив кардинал Перікле Фелічі. Папа запросив одного з ієрархів до себе, щоб той йому представив звіт на тему бідності й голоду у світі. Після того, що вислухав, папа так сильно зворушився, що постановив продати папську корону, а отримані гроші переказати на благодійні цілі Апостольського Престолу.

Символічним жестом він поставив тіару на вівтар після екуменічної Служби Божої в день 13 листопада 1964 року. Це також заповідало напрямок, у якому піде понтифікат блаженного папи. Він від імені Церкви символічно зрікся всіх земних почестей і багатств, проголосив повернення до початкової євангельської бідності. Сьогодні його тіара перебуває у сховищі базиліки Непорочного Зачаття у Вашингтоні.

 

 

Папська тіара — це корона, яка складається з трьох рівнів. Вона була символом царської гідності й влади Пап Римських над трьома реальностями, в яких перебуває Церква: земля, чистилище і небо. Це виражали три діадеми, а увінчував тіару хрест. Приблизно у ХІІІ столітті закріпився обряд урочистої коронації пап після обрання на престол Петра.

Під час цього обряду процесія з папою, якого несли в лектиці, тричі зупинялася, а церемоніймейстер спалював перед ним пучок конопель, вимовляючи: «Святіший Отче, так проминає слава цього світу». Це мало закріпити у свідомості ненадійність усіляких титулів і влади порівняно з вічним життям у Царстві Божому. Далі після молитви найстарший за рангом кардинал надягав папі на голову тіару, промовляючи: «Прийми цю тіару, прикрашену трьома коронами, і пам’ятай, що ти — батько князів і царств, провідник усього світу й заступник нашого Спасителя, якому нехай буде честь і слава на віки вічні, амінь».

Протягом століть папи отримували тіари також як подарунки від монархів та вірних. Донині збереглося 26 папських тіар. Навіть папи Франциск, Бенедикт XVI і св.Йоан Павло ІІ отримали по тіарі в подарунок, однак ніколи їх не використовували.

Святий Йоан Павло ІІ офіційно скасував обряд папської коронації у 1996 році, а Бенедикт XVI був першим папою, який відмовився від її зображення у своєму гербі.

Переклад CREDO за: DEON

https://credo.pro/2022/09/220144

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *