Перші кораблі із зерном з України можуть рушити вже найближчими днями – речник ООН (Відео)

Спільний координаційний центр підтримуватиме зв’язок із судноплавною галуззю

Перші кораблі із зерном можуть рушити до місць призначення вже найближчими днями. Про це заявив речник ООН.

Це відбудеться в межах угоди України, ООН та Туреччини і дзеркального договору з росією. Спільний координаційний центр підтримуватиме зв’язок із судноплавною галуззю і найближчим часом опублікує детальні процедури для суден.

“Ці продукти вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів людей, які потребують їх у всьому світі. Всі сторони підтвердили свою відданість ініціативі – деблокування зерна. Ми очікуємо, що перші кораблі можуть рушити протягом кількох днів. Найближчим часом Спільний координаційний центр підтримуватиме зв’язок із судноплавною галуззю та опублікує детальні процедури для кораблів. Ці судна прямують до трьох різних українських портів у Чорному морі, один з яких “Одеса”, два інші – “Чорноморськ” і “Південний”. Ми хочемо переконатися, що є всі умови для безпечного руху суден. Усе, що не відповідає цьому, звісно, не сприяє успіху”, – заявив речник ООН Фархан Хак.

Як повідомляв 5.UA, ранком суботи, 23 липня, росія завдала масованого ракетного удару по Одеському морському торговому порту. Обстріляли саме ту частину інфраструктури, де знаходилося зерно, підготоване до відправки на експорт.

Напередодні в Стамбулі були підписані угоди щодо розблокування українських портів та експорту зерна Чорним морем. Було укладено дві дзеркальні угоди в тристоронньому форматі.

Але, як бачимо, росіяни не збираються дотримуватись домовленостей. У МЗС наголосили, що цим обстрілом “путін плюнув в обличчя Ердогану та Генсеку ООН”. Адже рашисти вгатили саме в ту частину Одеського порту, де знаходилося підготовлене до відправки зерно.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *