Платять гроші, перевдягають у жінок та ховаються в коробках: як чоловіки намагаються втекти від війни в Україні – сюжет (Відео)

Найпопулярнішою є схема перетину кордону через реєстрацію в системі “Шлях”

Понад дві тисячі чоловіків, які незаконно хотіли виїхати з України, виявили прикордонники. Втікачі підробляли документи, у чоловіків раптово з’являлися діти та хвороби, ховалися зловмисники серед одягу та навіть переодягалися в жінок – усе задля того, аби поїхати за кордон. Як виявляють порушників, оперативні працівники кордону дізнавалася журналістка “5 каналу”.

“Більшість організованих злочинних угруповань, які раніше займались незаконним переправленням нелегалів через кордон, змінили свою специфіку та займаються переправленням громадян країни за кордон, переважно призовного віку”, – каже оперативний співробітник західного регіонального управління ДПСУ.

Оперативний співробітник прикордонної служби – один із тих, хто виявляє порушників кордону. Зізнається, що робота нелегка, бо мають справу з цілими злочинними групами, які масово підробляють документи, щоб чоловіки призовного віку могли втекти з України.

“Довідки про навчання, довідки про непридатність до військової служби, також довідки про інвалідність, а також виготовляють підроблені свідоцтва про народження дітей і стають нібито багатодітними батьками”, – додав оперативний співробітник західного регіонального управління ДПСУ.

Виявити втікача нелегко. Оперативник каже, виконавці навмисне заплутують кінці, змінюють телефонні картки та не контактують із замовником.

“Є багато поштових відправлень, передавання через схеми, камери схову, в магазинах у камери для зберігання речей. Не відбувається контакту між особами”, – зауважив чоловік.

Найпопулярнішою є схема перетину кордону через реєстрацію в системі “Шлях”, яка дозволяє виїжджати чоловікам за кордон по гуманітарну допомогу.

“Вноситься по 2 водія, і, відповідно, після перетину державного кордону повертається в Україну тільки один. Другий залишається за межами”, – пригадує співробітник ДПСУ.

Ціна підробки – від 6 до 10 тисяч доларів, але платити гроші за втечу готові не всі. Дехто вдається до оригінальних шляхів виїзду.

“Дитина сиділа в кріслі дитячому, жінка за кермом, а чоловік в бебі-боксі їхав. Йому було дуже соромно. Говорив, що сім’я. Як сім’я та як вони без мене”, – зауважив начальник відділу організації прикордонного контролю західного регіонального управління ДПСУ Ігор Матвійчук.

Такий сюрприз чекав прикордонників на кордоні з Румунією. Замість одягу в картонній коробці був схований чоловік. Деякі спритники навіть переодягалися жінкою, аби втекти з України.

“Виходить з намальованими губами з перукою, ну, і з іншими атрибутами жінки, був такий”, – додав Ігор Матвійчук.

Інші порушники пробували утекти через “зелений” коридор або пропонували хабаря прикордонникам, щоб ті посприяли виїхати до Європи. Натомість – рушили до військкомату. Виявленим невдалим втікачам прикордонники вручають “подарунки”. За пів року прикордонникам вдалося зловити понад дві тисячі “ухилянтів” лише на західному кордоні України. Прикордонники кажуть, що зазвичай порушників видає їхня невпевненість.

“Якщо розпитати, де документи взялися, яка історія хвороби, історія навчання, описати навчальний заклад, програму, вступ, то людина пливе, і ми заглядаємо в документи”, – підсумував начальник відділу організації контролю західного регіонального управління ДПСУ.

Півтори сотні викритих зловмисників уже отримали судові рішення. Щодо інших триває слідство. За організацію незаконного перетину кордону ділкам загрожує до 9 років ув’язнення.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, “5 канал”

Читайте також: Стало відомо, скільки чоловіків викрили на кордоні із підробними довідками з початку воєнного стану

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *