Повернення Криму – це питання часу: який план реінтеграції півострова після деокупації (Відео)

За час окупації росія перетворила півострів на військову базу

30 років Представництву президента в Автономній Республіці Крим. Однак свій день заснування установа відзначає не в Сімферополі, а в Києві. Бо ж після анексії півострову в 2014 році представництво переїхало до Херсону, а вже після 24 лютого до столиці.

Повернення Криму і його представництва до Сімферополя питання часу. За прогнозами Головного управління розвідки, це може статися вже влітку 2023 року. І одне з питань, яке доведеться вирішувати – відповідальність тих, хто співпрацював з окупантами.

“В Криму на право, на ліво роздавались російські паспорти. Я не маю на увазі 14 рік, тому що всі паспорти які видавалися після 14 року ми їх визнаємо незаконними документами. А ті саме російські паспорти, які брали на жаль громадяни наші, і в Севастополі в тому числі і мали реальний російський паспорт. Ми працюємо над питаннями пов’язаними з відповідальністю, тому що багато людей в Криму працюють на окупаційні адміністрації”, – каже постійна представниця президента України в АР КРИМ Таміла Ташева.

За час окупації росія перетворила півострів на військову базу. За різними підрахунками, там проживає від пів мільйона росіян. РНБО розробляє стратегію щодо цього

“План є, він обов’язково буде виконаний, питання тільки часу. Коли мова йде про нашу Конституцію, про наші території, ми будемо звичайно радитися, але робити те, що вважаєм занеобхідним”, – розповідає секретар РНБО Олексій Данілов.

Серед 130 незаконно ув’язнених у Криму – 109 кримських татар. Один із них – Наріман Джелял. Він був заступником голови Меджелісу кримськотатарського народу. У 2021 році ФСБ заарештувала його разом із однодумцями. Зараз йому загрожує 15 років позбавлення волі. З нагоди річниці представництва продемонстрували фільм про Нарімана Джеляла.

“Ми дуже сподіваємося, що цей фільм він внесе свій внесок в розумінні того через які випробування проходять в Криму окупованому російською стороною і як вони гідно, це дуже важливо, як вони гідно оці випробування походять, і гідно, і мужньо. Наріман він разом із своїми співвітчизниками є прикладом і гідності, і мужності”, – каже голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

10 художників підготували роботи, присвячені тим, кого зараз росія незаконно утримує . Усі виручені кошти підуть 10–ій морській авіаційній бригаді імені Ігоря Бедзая.

“Наша ціль – це 10 мільйонів гривень для панів із Криму – це на сто відсотків закриє потребу 10 морської авіаційної бригади в транспорті, штатних засобах зв’язку, дронах, старлінках і комплектах авіаційної гарнітури та провідників до них. І це підпилить насправді керованість морської авіаційної бригади і дозволить їм в режимі реального часу передавати і коригувати льотчиків”, – розповідає перша заступниця виконавчого директора БФ “Повернись живим” Руслана Величко.

Підтримала амбітний проєкт співачка та переможниця Євробачення у 2016 році – Джамала.

“Спеціально для аукціону я передам без перебільшення найціннішу річ, на якій я писала музику майже 10 років, на якій написана моя пісня 1944”, – сказала співачка Джамала.

Підтримати збір чи придбати лот можна на сайті фонду “Повернись живим”. Бо що потужніші будуть наші Збройні Сили, то швидше по всіх куточках Криму майорітиме український прапор.

Софія Норенко. Микола Чеботарьов. “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, росія розгорнула щонайменше 10 військових аеродромів у Криму.

Нагадаємо, на військовому аеродромі “Енгельс” у Саратовській області рф ранком понеділка, 5 грудня, пролунали вибухи. На цьому летовищі базуються літаки, які завдають ракетних ударів по території України. Унаслідок падіння невстановленого безпілотника були пошкоджені два ракетоносці Ту-95.

Дивіться також відео: “Бавовна” на аеродромі “Енгельс”: що відомо / Сергій Руденко

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *