Повертають обличчя жертвам війни: як в Одесі хірурги безкоштовно роблять пластичні операції – сюжет (Відео)

Нині клініка майже повністю перепрофілювалася на допомогу людям, що постраждали внаслідок бойових дій

Замість збільшення грудей та підтяжок обличчя – вилучення уламків скла та робота з обпеченими ділянками шкіри. В Одесі пластичні хірурги з Клініки прогресивної медицини безплатно роблять операції постраждалим унаслідок бойових дій. До медиків уже звернулися кілька поранених із Сергіївки, яку атакував ворог у липні. Журналістка “5 каналу” завітала до клініки та подивилася на роботу тих, хто зазвичай створює естетичну красу.

Пластичний хірург готує до чергової операції 55-річну виховательку дитячого садка – Ларису Шматько. Жінка постраждала від російської атаки на курортне селище Сергіївка. Під час ракетного обстрілу вона вийшла на балкон, щоб зачинити вікно.

“Телефонує син: “Мамл, тікай, летить ракета”, я думаю, позакриваю вікна, щоб не повибивало, побігла на балкон, підняла руку і мене гарячим повітрям, склом ошарашило, я впала, перестала бачити, потім зрозуміла, що треба звідти тікати і рама, все полетить, почала повзти до ванної”, – пригадує постраждала Лариса Шмалько.

У місцевій лікарні медики надали першу допомогу жінці та зашили обличчя. Утім про естетику та красу тоді не йшлося.

“Оця половина в мене була, я не бачила 2 дні зовсім, ця половина була розпахана. Вони шили не тільки мене, багатьох людей. Я не бачила себе, але кажуть, не дуже гарно, була страшненькою. Навіть онучка боялася, а зараз вже онучка дивиться, і нічого”, – додала Лариса Шмалько.

Жінці зробили плазмотерапію, щоб рубці від ран стали м’якшими та менш помітними. Тепер знов оперують, щоб вона могла нормально рухати бровами. Лікарі кажуть: за рік обличчя має відновитися.

“Зараз буде зедобразна пластика деформуючого рубця брови, локалізація інша, щоб при русі брови цей рубець не тягнув за собою щоку. Повинна бути гарна, рубці повинні бути менш помітні, не кидатися в очі, щаслива, посміхатися”, – наголосив пластичний хірург Артур Тумбашян.

Оперує жінку пластичний хірург із Миколаєва. Чоловік переїхав до Одеси рік тому, утім після початку бойових дій на Миколаївщині вивозив звідти рідних. Саме тоді разом із колегами вирішили, що не можуть стояти осторонь війни. Тож перебування у палатах, наркоз, медичні процедури та операції для постраждалих від бойових дій зробили безплатними.

Нині клініка майже повністю перепрофілювалася на допомогу людям, що постраждали внаслідок бойових дій. Адже від планових естетичних операцій з корекції фігури та зовнішності залишилася третина. Утім саме ці операції дають можливість робити пластику постраждалим безплатно. Поки що великих черг на операції немає. Утім у разі потреби хірурги готові працювати навіть у вихідні. Головне, щоб постраждалі зверталися вчасно.

“При певних травмах потрібно діяти одразу, тому одразу просимо, якщо не виходить приїхати, хоча б просимо надіслати фото. Якщо там ситуація така, що треба чекати, тоді ми кажемо поки мазі, ін’єкції, пов’язки пів року. А у випадку цієї жінки потрібно було діяти зараз, тому що потім відновлювати цю брову, повертати їй положення було б важче, коли тканини вже адаптувалися до нового положення. Був би інший об’єм втручання і прогнози для відновлення нерву були б не були б сприятливі”, – додав пластичний хірург Артур Тумбашян.

Нині у клініці працюють 4 пластичні хірурги. Приймати готові постраждалих із різних регіонів України.

“Вчора звернулася дівчина, потерпіла, з Маріуполя. Вона з інвалідністю, на милицях і завтра прийде на консультацію. Завтра будемо оцінювати, що ми можемо зробити, як відновити функцію ока, щоб його не тягнуло, як поліпшити стан рубців. Клініка та хірурги це беруть на себе в рахунок своєї зарплатні. Для пацієнтів це робиться безкоштовно. Хочеться бути корисним – це в першу чергу. Тому що є знання, є досвід, є навички, чому б їх не використовувати в такий важкий час”, – підсумував директор клініки Сергій Хаустов.

Пластичні хірурги вже опікуються п’ятьма постраждалими з Сергіївки. Допомагали також в опіковому центрі пораненим з одеського житлового комплексу, який російські війська ракетами атакували напередодні Великодня.

Ольга Дунська, Одеса, “5 канал”

Читайте також: Врятували життя 12 тис. дітей: як американські медики безкоштовно оперують дітей у Львові – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *