Повітряна тривога у Севастополі, “денацифікація” типографії і вбивство агронома – хроніка 158-го дня війни (Відео)

У Миколаєві ворожий снаряд влучив у будинок власника найбільшої вітчизняної зернової компанії “Нібулон”

Севастополь. Повітряна тривога. На “хлопок”, чи то пак “бавовну”, на вкраденому півострові в неділю поскаржилися рашисти. Загомоніли про атаку безпілотника – буцімто українського. Дрон поцілив у штаб Чорноморського флоту. Засоби поширення пропаганди ворога, за звичкою, запевнили: без втрат. Але п’ятеро поранені.

“Звичайно, звинувачення лунають на бік Збройних сил України. Твердо можу заявити, що деокупація українського Криму та всіх українських міст у тимчасово окупованому Криму точно відбуватиметься зовсім по-іншому та із набагато більшою ефективністю. Наразі впевнений, що це чергова провокація російської сторони”, – сказав речник голови ОВА Сергій Братчук.

рашисти в Криму бояться ЗСУ – відреагувало на новину про безпілотник у Севастополі командування українського ВМС. Кажуть: насправді ворог не ризикнув на півострові відзначати день військового флоту ерефії, аби не зганьбитися перед усі світом у разі реальної атаки українців. Тож вигадав привід і скасував гуляння.

“Такими заявами ворог визнає свою ППО недієздатною та ставить під ще більший сумнів існування кримського мосту”, – мовиться в заяві Військово-морських сил України.

“Можливо, реальною причиною скасування святкувань стало те, що весь чорноморський флот обстрілює наші міста? Сьогоднішній протокольний захід має суто протокольний характер, але з розважальних програм були стрибки моряків у воду з екстремальних висот. Дуже актуально, тому що скоро потворам доведеться робити це з власних кораблів”, – наголосив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

Очільник російських воєнних злочинців до дня ворожого флоту виповз з бункера. Та в Крим поїхати не ризикнув – із посіпакою шойгу засвітився в Кронштадті, неподалік Санкт-Петербурга. Марив про посягання на суверенітет росії. А ще ватажок країни-терористки пригрозив цивілізованому світу гіперзвуковими комплексами “Циркон”. А ось про те, як ЗСУ відправили на дно флагман російського чорноморського флоту крейсер “москва” у квітні, змовчав. Та і загалом за час великої війни росія втратила три великих кораблі та понад десяток катерів. Заступник командувача ворожого флоту денацифікувався назавжди. Тож святкувати рашистам немає чого. А щодо удару буцімто українського безпілотника, який міг залетіти до Севастополя непоміченим для ворожої протиповітряної оборони, мешканці півострова вже ставлять правильні запитання.

Тож, схоже, рашисти знову вдаються до провокацій. Так само як і в Оленівці, де живцем спалили наших азовців, звинувативши Україну в ударі по в’язниці ракетою “Хаймарс”. Міжнародне розвідувальне співтовариство “Інформ Напалм” оприлюднило висновки щодо вбивства понад пів сотні українських військовополонених. Фахівці вважають: якби в Оленівку вцілив “Хаймарс”, то всередині приміщення не знайшли б обгорілі тіла через силу вибуху. Ймовірно, росіяни замкнули двері, вистрілили всередину через вікна термобаричними боєприпасами. А потім почекали, поки всі загинуть. Тим часом росія не лише не допускає Червоний Хрест до місця вбивства, а й не реагує на вимогу України повернути тіла азовців.

“Запити зробили, відповіді не отримали. Закликаємо усю світову спільноту зреагувати на цей безпрецедентний злочин, зробити рішення, які зупинять росію у її тероризмі”, – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

І росія вже не приховує, що діє як країна-терористка. Спочатку влаштовує терор мирним. А потім – публічно це визнає. У Миколаєві ворожий снаряд влучив у будинок власника найбільшої вітчизняної зернової компанії “Нібулон” Олексія Вадатурського. 74-річний власник агрохолдингу, меценат та герой України загинув разом із дружиною Раїсою. Попри щоденні обстріли Миколаєва, бізнесмен із майже з пів мільярдними статками за версією “Форбз”, залишався в Україні. Фатальною стала ніч проти неділі. Миколаївці пережили наймасованіший обстріл за весь час. рашисти випустили 40 ракет.

“Наносилися ракетні удари комбіновані, як системою залпового вогню “Смерч”, так і ракетам С-300, протиповітряними. Під час обстрілів було нанесено ураження цивільній інфраструктурі міста Миколаєва: комунальному підприємству, приватним будівлям. На жаль, серед цивільного населення є втрати. Загинула літня пара. Як вже стало відомо в інформаційному просторі, це родина Вадатурських”, – зазначив речник Миколаївської ОВА Дмитро Плененчук.

“Денацифікація в дії” – так цинічно чи не в перші години після звістки про загибель гендиректора агрохолдингу відзвітувала про злочин кремлівська пропагандистка з “раша тудей” Маргарита Симонян. Вона раділа вбивству Олексія Вадатурського. Як вбивства цивільних рашисти називають денацифікацією, то ось такий вигляд має так зване вороже звільнення. У Харкові ворог вдарив ракетою С-300 по поліграфічному підприємству. Тут друкували шкільні підручники та дитячі енциклопедії.

“Типографія видавала підручники на всю країну, по яких навчались діти. Мені боляче – я будував це приміщення, ремонтував”, – розповідає працівник підприємства.

Попри щоденні обстріли Харкова, фабрика працювала до останнього моменту. Тепер знищена наполовину.

“Те, що сталося сьогодні від наших братів російських – визволителів…. Третій поверх розбитий, четвертого взагалі немає. Нас “звільнили” та дітей від інформації”, – обурюється працівник підприємства Володимир Ладика.

Але українські діти вже не з книжок точно знають справжнє обличчя ворога. І присвячують своє дитинство допомозі нашим захисникам. Наприклад, як ці хлопчаки з Дніпропетровщини збирають гроші для ЗСУ.

Ганна Рибалка, “5 канал”

Нагадаємо, Генштаб ЗСУ оприлюднив втрати російських окупантів за 158 днів повномасштабної війни.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *