Понад 7 тисяч абонентів без світла вже третю добу – як відновлюють електропостачання на Одещині (Відео)

Одеські електрики запевняють, що вже навчилися ремонтувати електромережі на швидкість

Третю добу понад 7 тис. абонентів досі лишаються знеструмленими на Одещині. Енергетики продовжують ліквідовувати наслідки російської атаки дронами, яка відбулася в ніч проти суботи. Ворог суттєво пошкодив високовольтні магістральні мережі. Через перенапругу в мережі виходять із ладу кабелі, горять трансформатори та вибиває фази. Журналістка “5 каналу” Ольга Дунська знає більше. 

Енергетики замінюють кабельну лінію, яка вигоріла після заживлення будинків. Унаслідок чергової атаки ворожими дронами по магістральних високовольтних мережах одесити кілька діб були без світла. А щойно воно з’явилося – увімкнули одразу по кілька електроприладів, припускають фахівці. Кабель не витримав.

“Ускладнюється тим, що пошкодження на цій кабельній лінії виникло під дорогою, яку перетинав кабельна лінія. І для того щоб її замінити, нам довелося викликати бригаду по виконанню буріння, прокололи дорогу, пробурили свердловину, в неї затягнули трубу, в яку потім будемо протягувати нову кабельну лінію”, – каже старший майстер дільниці з ремонту кабельних ліній ДТЕК “Одеські електромережі” Михайло Лещенко.

Енергетик Михайло каже – працює від ранку до пізньої ночі. Утім, через суттєві пошкодження, заживити всіх абонентів, аби світло з’явилося бодай на кілька годин, поки що не вдається.

“Більше доби сидимо, виживаємо. Що буде завтра – не знаємо. Але всі все розуміють. У нас газовий балон, тільки цим і рятуємось, тому що ні опалення, ні світла, ні води немає. Поки морозів нема – це добре, а якщо зараз лупане мороз -5, -7, то, відповідно, маленька дитина і що робити?” – каже житель Одеси Олександр.

Ремонтувати на швидкість уже навчилися – запевняють в одеських електромережах.

Утім, кажуть, суттєво допомогли б енергетикам у роботі мобільні підстанції.

“З кожною аварійною ситуацією ми робимо це швидше і швидше тому, що колись ми проводили лише аварійне тренування, які проводились раз на рік, а зараз ворог нас тренує навіть двічі за тиждень. Нас дуже цікавлять мобільні підстанції, тому ще раз наголошуємо, що це дуже потрібно. Це дасть змогу замість зруйнованих підстанцій монтувати блочну, яка в разі потреби буде переміщуватися будь-куди”, – наголошує генеральний директор ДТЕК “Одеські електромережі” Дмитро Григор’єв.

Через аварійне відключення третю добу без електрики – понад 7 тис. абонентів. На відновлення мережі на Одещині задіяні понад дві сотні аварійних бригад.

Нині в області використовують усю відновлювальну енергію – вітрові та сонячні електростанції. Утім, про чіткі, стабілізаційні відключення за графіком, найближчим часом можна забути, кажуть фахівці. Адже спочатку треба полагодити пошкоджені об’єкти енергетики

Ольга Дунська, Одеса, “5 канал”

Читайте також: Більша частина потужностей відновлена, ТЕС працюють в обмеженому режимі – в “Укренерго” розповіли про ситуацію з електрикою

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою: Енергетики обхідними шляхами подають електрику в Київ, щоб люди мали світло 4 год на добу – Кошарна

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *