Посередині унітаз, одне віконечко і жодної лавки: як упоралися з підготовкою укриттів у школах Червонограда (Відео)

Відповідних укриттів не мають і дитячі садки

Укриття із запахом каналізації. У таких сховищах пропонують перебувати під час повітряної тривоги школярам Червоноградських шкіл на Львівщині. Сховища у навчальних закладах невеликі, тож учням доведеться ховатися у підвалах житлових будинків, де на підлозі – каналізаційні відходи, на стінах – грибок, а у приміщенні – задуха.

Це Людмила, мама одинадцятикласниці червоноградського ліцею. 1 вересня її дочка вперше за пів року піде на уроки до школи. За кілька днів до цього жінка перевірила шкільне укриття і вжахнулася.

“По сходах зійти важко. Стіни чорні, грибок, мокро, сиро. Вода під тирсою, стоїть по середині унітаз і одне віконечко. Жодної лавочки. Не умови для перебування дітей”, – розповідає жителька Червонограда Людмила Лахмар.

У ліцеї, де навчається дочка Людмили, 800 дітей. Але сховище навчального закладу розраховане лише на пів сотні. Тож під час повітряної тривоги школярі ховатимуться у підвалах житлових будинків поруч.

Разом із батьками школярів ідемо перевірити стан укриттів. Побачене – вражає. Неприємний запах та задуха відчувається ще зі входу. На підлозі – каналізаційні відходи, сміття, будівельні матеріали та арматура. Це приміщення має вмістити 400 учнів. Комунальники намагаються швидко навести тут лад, але дихати всередині неможливо. Йдемо оглядати ще одне сховище.

Жодного крісла чи лавки. Натомість занедбана комунікація та обгорілі стіни.

“Ми з вчителями ходили в ці укриття. Ми говорили з ЖЕКами, як це зробити, щоб те укриття було придатне. Звичайно, воно жахливе. Звичайно, якщо не буде укриття прийняте комісією, відповідно ми укриття не маємо, відповідно – ми йдемо на дистанційне навчання”, – зазначає директорка ліцею Наталя Запісоцька.

Така ситуація – у більшості шкіл Червонограда. Відповідних укриттів не мають і дитячі садки. Це відео зняте в одному з них.

“Це є просто жахливий, сміття, недопалки, там багато приміщень і це просто жах. Дитина моя завтра має йти в садок. І в мене ступор. Бо я туди дитину не віддам”, – заявила жителька Червонограда Юлія.

У червоноградській громаді лише три дитсадки з п’ятнадцяти мають власні укриття. Без сховищ – половина з двох десятків шкіл.

“Ні одне приміщення не відповідає тому, що називається укриття. Це є підвальні приміщення, де знаходяться усі комунікації. Вода, тепло. Там в будь-який момент може прорвати. В ідеалі це мала б бути реконструкція”, – пояснює керівник відділу освіти Червоноградської територіальної громади Ігор Гомонко.

На облаштування укриттів у приміщеннях навчальних закладів із бюджету виділили 400 тисяч. Решту сховищ мали привести до ладу комунальники.

“Ходила відповідна комісія дивилася, де щось можна зробити, де ні. Якщо поблизу немає укриття, яке задовільняє батьків, можна обрати онлайн-навчання. Були об’єкти, які не є навчальними закладами, які були запропоновані. Усього об’єму не зроблять”, – переконує міський голова Червонограда Андрій Залівський.

Встигнути навести лад в укриттях місцева влада не обіцяє. Але міський голова запевнив: з дня на день завезуть лавки. Кажуть, якщо підвали залишаться у такому стані, як нині, школярі навчатимуться дистанційно.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, “5 канал”

Читайте також: Офлайн-навчання в умовах війни: чи готові школи і що можуть зробити батьки для безпеки дітей

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *