Представник росії ганебно втік перед виступом Кислиці: перебіг засідання Радбезу ООН – сюжет (Відео)

В ООН заявили, що майже 18 мільйонів людей потребують гуманітарної допомоги

Критика росії, і втеча тамтешнього представника із засідання Радбезу ООН. Раду Безпеки скликали для обговорення ситуації в Україні. Серед іншого і використання кремлем іранських безпілотників. Представник України заявив, що вітає кроки багатьох членів Радбезу, які закликають розслідувати постачання Іраном дронів для армії агресора. І нагадав, що росіяни обстрілюють українських цивільних і критичну інфраструктуру. Він закликав ООН негайно розслідувати ці випадки. Перед виступом Сергія Кислиці – російський представник утік із зали засідання, аби не чути правди про дії своєї країни. Про перебіг засідання знає журналістка “5 каналу” Нонна Стефанова. 

Засідання Радбезу по ситуації в Україні починається із шокуючих фактів. Представниці ООН наводять присутнім свіжу статистику вбивств, злочинів і руйнувань, які завдала Україні росія.

“Між 10 і 18 жовтня було вбито щонайменше 38 цивільних українців і щонайменше 117 – поранені внаслідок ракетних обстрілів і атаки дронів”, – заявила заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло.

“Глибина гуманітарної катастрофи вражає. Майже 18 мільйонів людей – понад 40 відсотків усього населення України – потребують гуманітарної допомоги. Близько 14 мільйонів були змушені покинути свої домівки. Це 6 мільйонів і 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб та майже 7 мільйонів і 700 тисяч біженців. За даними ЮНІСЕФ, близько 5 мільйонів і сімсот тисяч дітей шкільного віку постраждали від початку війни. З них 3 мільйона 600 тисяч через закриття навчальних закладів”, – розповіла координаторка ООН з питань України Деніз Браун.

росія – навмисно бомбить критичну цивільну інфраструктуру України – зазначає представник Британії. Заступник посла наголошує – обстрілюються густонаселені райони, дитячі майданчики. Це – порушення гуманітарного права. Окрема тема – використання росією іранських безпілотників. Передача зброї до Ірану чи з Ірану – суперечить резолюції радбезу ООН номер 2231. Три держави – Німеччина, Франція та Велика Британія – закликають до розслідування.

“ООН має розслідувати будь-які порушення резолюцій Ради Безпеки. І ми не повинні дозволити росії чи будь-кому іншому іншим перешкоджати або погрожувати ООН у виконанні передбачених мандатом обов’язків”, – заявив заступник постійної представниці США при ООН Джеффрі де Лаурентіс.

“Уже підтверджено, що російські збройні сили використовували іранські безпілотники в Україні, зокрема для невибіркового бомбардування цивільної інфраструктури. Надання цього обладнання Іраном росії є порушенням резолюції 2231. Про це ми заявили разом із нашими партнерами з Німеччини і Великої Британії. Напередодні Європейський Союз ухвалив нові санкції проти юридичних і фізичних осіб у Ірані, які причетні до виробництва та передачі безпілотників. Франція підтримує заклик України провести розслідування та повідомити членам цієї ради відповідно до її повноважень”, – наголосив постійний представник Франції в ООН Нікола де Рів’єр.

Аби не чути правди, про порушення росією гуманітарного права і усіх міжнародних норм, представник росії – ганебно втік із зали засідань. Якраз перед виступом українського посла в ООН. Сергій Кислиця запросив до України міжнародних експертів, і висловив сподівання, що росії невдовзі узагалі не буде у Радбезі.

“Ми щойно стали свідками того, як російська делегація відчайдушно намагається уникнути звинувачень ООН у грубих порушеннях резолюції Ради Безпеки. Ми надзвичайно стурбовані тим, що росія використовує БПЛА дальнього радіусу дії іранського виробництва. І це – невибіркові напади на мирних жителів і цивільну інфраструктуру України. Ми вже запросили експертів ООН відвідати Україну для перевірки вилучених дронів іранського виробництва з метою сприяння виконанню резолюції 2231 Ради Безпеки”, – заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Ірапн заперечує постачання росії дронів-камікадзе. І вже погрожує відповіддю за заклики до розслідування. Тим часом представник США критикує ті держави Радбезу, які досі не висловилися щодо російської агресії і продовжують закликати до діалогу з москвою. Це лише сприяє російським злочинам в Україні. 

Нонна Стефанова, “5 канал”

Нагадаємо, що раніше спецпредставниця Генсека ООН заявила, що зґвалтування є воєнною стратегією рф в Україні

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *