Продавці просять готівку: як зняти гроші, коли немає світла (Відео)

У разі тривалого відімкнення світла послуги можна буде отримати в мережі “павербанків”

Розплатитися карткою чи телефоном, коли немає світла, справжній квест: без зв’язку не працюють термінали. Неможливо й переказати кошти з картки на картку. Продавці просять готівку. Однак зняти гроші нині непросто: якщо немає світла, банкомати не працюють.

Замість зручної оплати картою повний гаманець грошей. Іти на ринок чи до супермаркету без готівки українці нині не ризикують: знають, що можуть залишитися ні з чим.

“Ну такі випадки вже були в магазині не раз, треба запасатися, іншого виходу, на жаль, нема”, каже Валентин.

“Це проблема, це дійсно проблема. Тільки банкомати, але теж не завжди можна зняти готівку”, скаржиться Тетяна.

Продавці труднощі розуміють і допомагають клієнтам.

“Підходять, нема в них грошей. Ми пишемо просто на папірчик, треба входити в положення людей. Ми пишемо на папірчик, люди всі приносять”, запевняє продавчиня Вікторія.

“Мені ще люди переводять з телефона на телефон. Ну тобто з “Приват 24″ мені переказують гроші свої з карточки на мою карточку”, розповідає Ліна.

Про те, як отримати гроші на касах у найбільших мережах магазинів та АЗС, українці знають. А от знімати великі суми нині не поспішають, запевнили в Нацбанку. Нині залюбки купують онлайн набирають обертів інтернет-замовлення, розповіли у “ПриватБанку”.

“Ми разом з усіма банками з кінця листопада зняли будь-які обмеження на отримання готівки з карток інших банків. У нас можна зняти з будь-якої карти з будь-якого банку 20 000 грн протягом трьох годин. Якщо ви не бачите банкомат чи відділень свого банку, ви можете зняти готівку в банкоматі чи касі будь-якого банку без додаткових комісій”, нагадав прессекретар “ПриватБанку” Олег Серга.

Та банківським роумінгом користуються не всі. Українці хвилюються: якщо раптово зникне світло, банкомат грошей не видасть.

“Якщо, наприклад, ви знімали готівку і в цей час вимкнули світло, ця подія фіксується. Є два варіанти: чи ми автоматично це робимо, ми бачимо цю ситуацію і повертаємо гроші клієнту, чи клієнт звертається до нас через кол-центр і через чат, всі гроші будуть повернуті клієнтам”, пояснив прессекретар “ПриватБанку”.

Та щоб таких незручностей не було, готівку радять знімати у відділеннях банків. Хоч би що коїла росія, банківська система в Україні точно працюватиме. Якщо окупанти уразять центри обробки даних, загрози це не становить. В НБУ пояснили: наші банки зберігають інформацію в закордонних хмарних сервісах. Не залишить українців без готівки і блекаут.

“Ми звернулися до ОВА з пропозицією розмістити банкомати банків у “Центрах незламності”, в стаціонарних “Центрах незламності”, які створюють місцеві адміністрації, і в нас вже є інформація від “Ощадбанку”, що на початок грудня було близько 60 банкоматів розміщено в різних регіонах в таких центрах незламності”, зауважив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

У разі тривалого відімкнення світла послуги можна буде отримати в мережі “павербанків”.

“На сьогодні до цієї мережі долучилися більш як 1050 відділень більше ніж у 200 містах України. Ідея полягає в тому, що банки забезпечують відділення генераторами, енергонезалежними каналами зв’язку, аби навіть у разі тривалої відсутності електропостачання це відділення могло працювати і надавати банківські послуги”, додав заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Знайти найближчий банк незламності, де можна буде зняти гроші, скористатися банківськими послугами та інтернет-банками в разі тотального блекауту, можна на цій мапі. Вона доступна на сайті Нацбанку. Адресу чергового відділення підкажуть і в контакт-центрах та в соцмережах банків.

Оксана Паращак, Микола Чеботарьов та Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: ЄС готується фінансувати Україну щомісяця на 1,5 млрд євро до перемоги

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

“В Єдності сила.” Національний банк презентував першу пам’ятну монету за час великої війни

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *