Про ситуацію на Херсонщині від захисників, новинки для ЗСУ і ядерні загрози – хроніка 246 дня великої війни (Відео)

Після руйнування всієї логістики ворога на півдні він може вдатися до терактів у Херсонській області

росія погрожує ядерною палицею, а США – роблять крок на випередження. Видання Politico, посилаючись на власні джерела, стверджує, що Вашингтон прискорив розміщення в Європі модернізованих тактичних ядерних бомб. Про це Сполучені Штати повідомили своїм союзникам по НАТО під час закритої зустрічі у Брюсселі. І водночас у США прискорюють розробку сучасної гіперзвукової зброї. У випробувальному центрі у Вірджинії запустили спеціальну зондувальну ракету, яка зібрала потрібні дані та провела експерименти для дослідження можливостей гіперзвукового озброєння. Такі ракети здатні вражати ціль на швидкості до шести тисяч двохсот кілометрів за годину. Перші тести в США провели в жовтні торік.

“Загроза насправді спрямована проти росії та Китаю, і саме для того, щоб досягти деяких цілей, які вони мають. З часом вони вигадали, як перевершити деякі наші можливості. Отже, ми починаємо заповнювати цю прогалину. Ця гіперзвукова зброя дає нам шлях потрапити вглиб країни, де потрібно виконати певні завдання. І що найважливіше, що ми робимо у ВМС, розміщуючи її на кораблях і підводних човнах – це дає нам можливість виконувати роботу фактично будь-де в океані”, – пояснив віцеадмірал ВМС США Джонні Вулф.

Допомога, яка прямує через океани та континенти. Найбільшу підтримку не з країн НАТО Україна отримала від Австралії. Від початку повномасштабного вторгнення ця країна надала військової техніки та матеріального забезпечення на 425 мільйонів доларів. І нині відправляє 70 своїх армійців до Британії, щоби допомогти в навчанні українських солдатів. Австралійський уряд погодив і передачу нової партії броньовиків “Бушмастер” – загалом три десятки машин. Війна не припиниться швидко, і Україна потребує допомоги, – наголосили в тамтешньому міністерстві оборони.

“Ми очікуємо, що це буде затяжний конфлікт, це насправді видно в розвитку останніх кількох місяців. Україну потрібно підтримати в довгостроковій перспективі, якщо ми хочемо створити обставини, в яких Україна зможе врегулювати цей конфлікт на власних умовах. Ми допомагаємо з ініціативою під керівництвом Великої Британії щодо навчання, так і з погляду збільшення кількості “Бушмастерів”, які ми надамо Україні”, – міністр оборони Австралії Річард Марлз.

Буде більше техніки – стане й більше ворога, який навіки залишиться в землі. За минулу добу знищено ще понад 3 сотні окупантів, також згоріли 3 російські танки, 13 бойових броньованих машин, 4 артилерійські системи, одиниця спецтехніки та 2 одиниці автомобільної техніки. Підбито 19 безпілотників, 1 крилату ракету та 1 гелікоптер.

І вже в четвер на Херсонщині ЗСУ відмінусували у ворога ще один ударний гвинтокрил Ка-52 та штурмовик Су-25 – лише впродовж однієї години. Про це повідомили в командуванні Повітряних сил.

Після руйнування всієї логістики ворога на півдні він може вдатися до терактів у Херсонській області. Принаймні, такий сценарій не виключають у Генштабі. Й надалі розраховують, що ворог може провести чергове так зване “перегрупування на вигідніші позиції” чи, простіше, – втекти. Але водночас – і завдати шкоди мирним українцям.

“Найбільш імовірно, що під час відступу противник, окрім масової евакуації, може вдатися до проведення серії терактів із підривом житлових масивів, перетворення тимчасово ним окуповану територію на випалену землю із завданням критичних збитків інфраструктурі повернутих Україні територій”, – сказав заступник начальника головного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

Після двох тижнів відносної паузи окупанти на Херсонщині знову почали активно застосовувати артилерію. Про це говорять наші бійці, які нині крок за кроком ведуть наступ у бік обласного центру. Кажуть, що попри заяви російських командувачів про “складну ситуацію” та ймовірні “непрості рішення”, – зараз ЗСУ бачать лише відчайдушні спроби росіян укріпитися на займаних позиціях.

“Зараз ми спостерігаємо його переміщення. Спостерігаємо, якими видами і звідки він веде вогонь. Для того щоб можна було запобігти їхнім вогневим ударам по наших як позиціях, так і штурмових загонах”, – розповідає військовослужбовець “Львів”.

“Ця ніч була так собі. І фосфор, і все було. І артилерією, і з тієї, і з тієї сторони”, – каже боєць “Терен”.

“На нашій позиції, на моїй, знаходяться хлопці мотивовані, які знають, що вони тут роблять, несуть службу, виконують завдання, я вважаю, що тут такі люди зібралися, які ніколи не можуть дати задню, знають що позаду них Україна і їхні сім’ї”, – запевнив армієць “Дід”.

Бійці доповідають: із радіоперехоплень ворога дізнаються, як саме окупанти використовують щойно мобілізованих. Здебільшого залучають не до бойових дій, а змушують облаштовувати укріплення чи готувати їжу. Напередодні міністр оборони Олексій Резніков зазначав, що через початок дощів на Херсонщині ЗСУ не можуть ефективно використовувати колісну техніку. І це частково сповільнює наступ. Утім, міністр сумнівався, що окупанти готові до міських боїв у самому Херсоні – і радше готові здійснити черговий жест доброї волі. Але на передових позиціях півдня і не розраховують на легке визволення української землі.

“Ситуація на самому фронті – вона напружена. Противник все ж таки стоїть, про відхід поки немає мови. Помітно, що вони далі працюють над облаштуванням бліндажів, окопів, тобто фортифікаційні всі споруди”, – пояснює військовий “Никифор”.

“Вони роблять перегрупування, є підтвердження нашої розвідки головної, що вони завезли дуже багато “мобіків”, і вони більше посилюють свої фланги, окопуються, дуже сильно вони окопуються, тому що вони бояться нашої авіації, бояться нашої артилерії, бояться наших солдатів”, – зауважує захисник “Ангел”.

А коли окупанти не бояться, вони крадуть та руйнують. Наслідки перебування ворога в нині визволених містечках Херсонщини – це награбоване майно цивільних, стягнуте у підвал місцевої школи у Великій Олександрівці. На стінах – символи сучасної нацистської росії. У вікнах – мішки з піском, щоби врятуватися від неминучого обстрілу.

“Проходьте. Рештки побутових речей, дивани. Бачите, які вони собі умови зробили, це все з магазинів людських, штори, килими, подушки, все завісили, це вони тут проживали. Ну, щонайменше людей 200. Звичайно сумно, сумно все, швидше би перемогти їх і почати все відбудовувати”, – сподівається рятувальник Володимир.

Місцеві розповідають: самі ж окупанти зізнавалися, що бояться страти в разі відступу з позицій. Саме так їх мотивувало російське командування. А згадуючи про кремлівського карлика, який продовжує мріяти про відродження давно мертвого срср – жителі Великої Олександрівки зізнаються, який фінал для нього вважають справедливим.

“Господі, вибач мене, щоби мене допустили, я б отого козла, – сама його по кусочках різала б. Ножем. Отого путіна. Імперії захотів, га?”, – обурюється жителька Великої Олександрівки Тетяна.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: харків’яни за годину зібрали 1,7 млн грн на дрони “Кажан” для ЗСУ – як працюють БПЛА.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *