Про що йдеться у ключовому документі наступного етапу Синоду?

У четвер 27 жовтня 2022 р. у Ватикані оприлюднили документ, який стане ключовим для наступного етапу дискусій у межах Синоду про синодальність.

Як повідомляє Catholic News Agency, 44-сторінковий робочий документ під назвою «Збільште простір свого намету» сповнений прямих цитат зі звітів, надісланих єпископськими конференціями всього світу, і охоплює широкий спектр питань: від проблеми сексуального насильства з боку духовенства до єдності християн. 

Мета документа — бути «привілейованим інструментом, за допомогою якого може відбуватися діалог місцевих Церков між собою та зі Вселенською Церквою під час наступного, континентального етапу [Синоду]». Текст вказує на різноманітні виклики, з якими стикається Церква в усьому світі: посилення секуляризації, примусове навернення та релігійні переслідування, відсутність структур для людей з обмеженими можливостями та клерикалізм. 

Текст закликає до «Церкви, здатної до радикальної інклюзії» та говорить, що багато звітів дієцезіяльного етапу Синоду порушували питання про роль жінок, молоді, бідних, представників ЛГБТК+, а також розлучених і повторно одружених. Зокрема, пункт 39 зазначає: «Серед тих, хто просить більш змістовного діалогу та більш гостинного простору, ми бачимо тих, хто з різних причин відчуває напруженість між своєю приналежністю до Церкви та особистими стосунками, як-от: розлучені й повторно одружені, самотні батьки, люди, які живуть у полігамному шлюбі, представники ЛГБТК+ тощо». У пункті 94 згадується «біль через неможливість доступу до Таїнств, який відчувають розлучені й повторно одружені та ті, хто вступив у полігамний шлюб».

Документ також називає «вузлами конфлікту в Церкві» розбіжності щодо відправ Літургії у традиційному дособорному чи реформованому пособорному обряді, а також щодо доступу до участі у Євхаристії різних категорій людей. 

«Багато звітів наполегливо заохочують впровадити синодальний стиль літургійного служіння, який дозволяє активну участь усіх вірних із прийняттям усіх відмінностей, цінуванням усіх служінь і визнанням усіх харизм. Синодальне слухання Церков фіксує багато питань, які потрібно розглянути в цьому напрямку: від переосмислення Літургії, надто зосередженої на служителі, до активної участі мирян і доступу жінок до ролі служителів», — так сказано  у 91 пункті документа.

Документ цитує велике «розмаїття думок» щодо теми жіночих свячень: у той час, як одні звіти закликали до них, інші вважали це питання остаточно закритим. «Майже в усіх звітах порушено питання повної та рівної участі жінок… Однак у звітах немає єдиної або повної відповіді на питання про покликання, залучення та процвітання жінок у Церкві й суспільстві», — зазначає пункт 64.

«Збільште простір свого намету» — не вирішальний документ, але він покликаний сприяти діалогу та зворотному зв’язку щодо того, що має бути пріоритетним для обговорення під час першої сесії Синоду єпископів, який відбудеться у жовтні 2023 року. Текст слугуватиме планом для наступного етапу синодальних дискусій: Континентальних асамблей, які пройдуть на різних континентах у січні-березні 2023 року. Згідно з документом, вони мають складатися з представників усього люду Божого, приділяючи особливу увагу забезпеченню участі жінок, молоді, бідних, представників інших релігій, а також людей, які не мають релігійної приналежності. 

Документ містить три питання, на які Континентальні асамблеї повинні будуть відповісти після того, як люди прочитають його зміст і помоляться над ним:

— Які інтуїції найсильніше перегукуються з життєвим досвідом і реаліями Церкви на вашому континенті? Який досвід є для вас новим або яскравим?

— Які суттєві суперечності чи розбіжності видаються особливо важливими з погляду вашого континенту? Які питання чи проблеми потрібно розглянути під час наступних етапів процесу?

— З огляду на попередні два питання, якими пріоритетами, повторюваними темами та закликами до дій ви би хотіли поділитися з іншими помісними Церквами в усьому світі та обговорити під час Першої сесії Синодальної асамблеї у жовтні 2023 року?

Відгуки семи Континентальних Асамблей щодо документа будуть взяті за основу для створення іншого робочого документа, який буде завершений у червні 2023 року, щоб визначити хід обговорень під час першого засідання Синоду єпископів.

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *