ПТСР легше долати, коли ти знаєш, за що воюєш – морпіх Костенко (Відео)

Морпіх також розповів про закордонний досвід британців та американців

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська та командир відділення 503-го окремого батальйону морської піхоти, історик Іван Костенко обговорили ПТСР (посттравматичний розлад – ред.).

Армієць наголосив, що коли ти знаєш, за що воюєш, то це допомагає боротися з ПТСР.

“Якщо ти знаєш, для чого ти тут, знаєш своє місце в історії і знаєш історію своєї держави, і у тебе історія держави, це не 70 років радянського союзу, не 300 років, те, що зі школи запам’яталося, а ти пам’ятаєш, що ця земля не одну сотню тисяч років, якщо ти це все знаєш, то проблем в тебе не буде”, – каже Костенко.

Морпіх також розповів про закордонний досвід. Армієць говорить, що у Великій Британії чітко знають, чому воюють, а от США вагаються, тому психологічні зриви частіші.

“Проводилося дослідження. В американських військових ПТСР буває в рази частіше, ніж у британських військових. Дослідження було довгим і виявилося, що все питання у вихованні насамперед. Тому що у британців у них у школах досі вивчається вірш про тонку червону лінію, про атаку легкої піхоти під Балаклавою, це про 1886 рік, про те, як правила Велика Британія морями. У них був такий вислів, як Big Game – тобто це назва війни. І взагалі у них вважалося, що війна – це найкраще, що може статися в житті чоловіка. Зрозуміло, що нині вони так не кажуть, але весь цей історичний багаж у них є. І пам’ятаючи, що Велика Британія – все ж імперія, вони набагато легше все переносять, оскільки вони знають, де вони, для чого і що роблять”, – розповідає Костенко.

У США все трохи інакше. Бо люди повертаються і починають розповідати, що це була неправильна війна, що це була війна за нафту тощо.

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *