“Підземне містечко”: як у Рівненській міській лікарні облаштували укриття завдовжки понад 1 км – сюжет (Відео)

В укриття є світлофор, медсестри на самокатах і музика

У Рівненській міській лікарні облаштували укриття завдовжки понад кілометр. Тут є 42 ліжка і навіть операційна. Після закінчення ремонту, там планують запровадити реверсний рух.

Справжнє місто під землею. Довжелезні коридори з’єднують усі корпуси центральної міської лікарні. Частину ходів уже відремонтували, у деяких ще триває робота.

“Виходить таке підземне містечко, яке дозволяє, не виходячи на верх, сполучати відділеннями усієї лікарні, надавати відповідну допомогу, консультуватись і так далі”, – каже головний лікар Рівненської ЦМЛ Євген Кучерук.

Галина Павловська їде по обід для пацієнтів. З терапевтичного корпусу до харчоблоку.

“Їду і приємно, я працюю 30 років. Їздила по такому болоту, а це просто приємно. Думаю, хоч перед кінцем поїжджу”, – повідомила буфетниця Галина Павловська.

Укриття у закладі вже відремонтували. Розраховане воно на 42 ліжка. Тут є палати, перев’язочна і навіть операційна. Проводити операції ще не доводилося, але для цього все готове. Укриття обладнане ліфтом.

“Пацієнтів спускали також з відділення реанімації, і важких пацієнтів спускали. Укриття обладнене і доступом до кисню, і ШВЛ, тому пацієнти у вкрай важкому стані там можуть перебувати деякий час”, – запевнив лікар-анестезіолог Андрій Огінський.

В укритті є душові, санвузли, гардеробна. Палати не лише для пацієнтів, а й для персоналу. Укриття і його підземні коридори, можуть вмістити до 1000 людей. Перевірили під час останнього масового обстрілу України.

“95% пацієнтів і медперсоналу були спущені сюди і всім вистачило місця. Ми готові, навіть, працювати в умовах бомбардування. Це приміщення не тільки як укриття, а й у разі радіаційної небезпеки буде захищати наших хворих, увесь персонал”, – ствердив заступник головного лікаря Рівненської ЦМЛ Ігор Дундюк.

У підземній лікарні мізкують над зручностями. Аби візки для роздачі їжі могли розминутись, в одному з коридорів встановлять світлофор.

“Червоний і світлий колір, зеленого не буде. Це означає, що, якщо з цієї сторони хтось рухається з продуктами, то тут треба буде зачекати”, – додав Євген Кучерук.

Ба більше, у довгих підземних коридорах планують влаштувати їзду на самокатах. Щоправда не для всіх. А для працівників, хто бажає.

“Щоб молоді медсестрички довго не йщли, то ми їм купимо самокати, щоб давали швидше інформацію. Це не потреба, просто аби розслабитися. Всякі ноухау вигадуємо, на стінах ми хочемо показати роботи наших відділень. Музика”, – підсумував головний лікар Рівненської ЦМЛ.

На облаштування укриття не витратили жодної копійки з міського бюджету. Все коштом благодійників, а також самої лікарні. З обладнанням допомогли поляки. Всі ремонтні роботи в укритті медзакладу планують закінчити до нового року.

Рівне, “5 канал”

Читайте також: “В Київ на лікування не вирвешся”: деокупованою Київщиною їздить лікарня на колесах

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *