Підозрюють у розкраданні майже 230 млн гривень: суд не обрав ексочільнику “Нафтогазу” запобіжний захід (Відео)

У САП заявили, що планують подавати апеляцію

Вищий антикорупційний суд не обрав запобіжного заходу Андрію Коболєву, ексголові “Нафтогазу”. Йому 19 січня повідомили підозру в незаконному отриманні премії 229 мільйонів гривень. За перебігом засідання стежила кореспондентка “5 каналу” Оксана Паращак.

Так, прокурор наполягав на застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 365 млн грн. Зазначається, що наказ про преміювання суперечив закону, стверджують у САП.

Андрій Коболєв стверджував, що премію йому присудила наглядова рада при “Нафтогазі”. Та обвинувачений міг перерозподілити кошти на свою користь, зазначили прокурори. На поруки Коболєва готові були взяти нардепи Ярослав Железняк, Максим Хлапук та Володимир Цабаль. Та суд запобіжного заходу не обрав. Спеціалізована антикорупційна прокуратура збирається оскаржувати рішення суду.

“Я це питання ініціював, але залишив на розгляд саме наглядової ради, тому що визначати розмір премій я не беруся. Коли мене призначали головою “Нафтогазу”, він був чорною дірою. Коли звільняли – найбільшим джерелом доходів”, – наголосив голова правління “Нафтогаз України” (2012-2021) Андрій Коболєв.

Прокурорка Єлена Дроботова зауважила: “Я так розумію, наші доводи не були враховані, а я вважаю наші доводи і клопотання про підозру ґрунтується на достатніх доказах, сторона обвинувачення подаватиме апеляцію, однак з урахуванням тих доводів, які будуть в ухвалі слідчого судді”.

Нагадаємо, 28 квітня 2021 року Кабінет Міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління “Нафтогазу”. Аргументував тим, що 2020 року компанія отримала 19 млрд грн збитку. Новим головою призначили Юрія Вітренка, який раніше так і не зміг стати першим віцепрем’єром і міністром енергетики.

У США такий крок назвали “порушенням принципів корпоративного управління“, а посли країн G7 застерегли від політичного втручання в управління НАК. ЄС і міжнародні фінансові організації тоді теж висловили серйозне занепокоєння через втручання в роботу “Нафтогазу”.

Наглядова рада НАК після цього показово пішла у відставку.

Дивіться відео за темою: росіяни поставили німців у дуже неприємну позу – Андрій Коболєв

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *