Підтримують піхоту в найважчих боях: як працюють мінометники 68-ї єгерської бригади біля Вугледара (Відео)

Останні два тижні, кажуть військові, на цій ділянці фронту тихіше

Тут усе потрібно робити швидко. Виставити міномет, навестися та відпрацювати по цілях. Максимальна дальність стрільби цієї зброї – 3 кілометри. Відтак ця артилерія калібру 60 міліметрів працює найближче до лінії фронту.

Він достатньо легкий можна носити навіть на плечі. І оперативно виставляти на різних позиціях. Цей міномет невеликого калібру працює переважно в інтересах піхоти, зупиняючи ворожі наступи та атаки. Якщо мін калібру 60 насипати, не шкодуючи, кажуть бійці, у росіян швидко відпаде бажання наступати. Благо, зазначають, зі снарядами цього калібру проблем немає.

“В основному призначений для того, щоб захищати піхоту. І коли йдуть наступальні дії, ми також беремо участь: закидаємо, потім піхота йде вперед. Такий калібр малий – в радіусі 50 метрів осколки завдають значну шкоду, були дні, коли 150 мін кидали за день, коли активні бойові дії”, – пояснює командир мінометного підрозділу 68-ї єгерської бригади ім. Олекси Довбуша Володимир.

Останні два тижні, кажуть військові, на цій ділянці фронту – поблизу Вугледара – тихіше. Відтак і мінометники працюють не так інтенсивно. Є можливість відпочити. У невеличкій землянці сухо, тепло і безпечно. Над головою – кілька накатів “правильного” дерева. Обирав деревину командир, який до великої війни працював у лісництві.

“Найкраще на бліндаж – це тверда порода. Таке, як дуб, ясен, саме така тверда порода і бліндаж такий надійніший. З м’яких порід, то воно просто не годиться. Найменше треба 2 шари. Плюс можна ще землі набирати в мішки – і зверху мішки, і воно врятує життя”, – розповідає командир мінометної обслуги Роман.

Тут багато бійців – хто з лісового господарства, хто з єгерів, хто з мисливців. Бо саме такими спеціалістами комплектувалася 68-ма єгерська бригада, створена на початку великої війни – у березні 2022-го. Хоча чимало добровольців – геть іншої спеціальності. Далекої і від єгерства, і від війни. Володимир – судовий експерт. Ігор – головний режисер одного з львівських театрів.

“У мене була військова кафедра, коли ще студентом навчався. – А скільки років тому? – 20. Базові знання були раніше, а тут уже на місці, якщо є бажання, то навчишся всього”, – запевняє Володимир.

“Пішов у військкомат, три рази мене не брали. – Чого не брали? – Бо я не служив. З третього разу мене пустили, так трапилося, що формувалися команди, так я і потрапив у цю бригаду”, – каже командир мінометної обслуги Ігор.

На сході бригада з березня. За 9 місяців великої війни побувала не в одній важкій битві, зокрема, в битві за Павлівку. Тоді мінометники підтримували піхоту з усіх наявних сил, відбиваючи постійні ворожі атаки. Щоб узяти село, згадує Андрій, росіяни не шкодували ні снарядів, ні техніки, ні живої сили.

“Не було дня такого, щоб було якось спокійніше. Бувало так, що було пару годин, що не було артобстрілів, але за той час вони готували те, щоб ДРГ заходило. І так постійно – то ДРГ, то танки, то просто авіація, дрони літали над головою”, – розповідає старший офіцер батареї Андрій.

За 9 місяців на передовій судовий експерт Володимир доріс до командира мінометного підрозділу, театральний режисер Ігор командує мінометною обслугою. Війна кардинально змінила їхнє життя, як і життя більшості українців.

“А хіба в нас є вибір?”, – запитує Ігор.

На питання, що найважче на фронті, бійці відповідають – звикаєш до всього. Спати на ящиках від БК, працювати, коли болото, мороз і дощ, харчуватися сухпаєм. Важко одне – місяцями не бачити сім’ю. І коли немає зв’язку, навіть не мати змоги почути рідний голос.

“Ми для того тут є, аби не дати свою землю ворогові, ми для того, аби наші діти, батьки, рідні почувалися у безпеці. Думаю, надіюсь, що це буде дуже скоро. Головне, щоб було чим працювати”, – наголошує Роман.

З Донеччини, Ольга Калиновська, Сергій Клименко, Сергій Малін, “5 канал”

Читайте також: Працює за принципом масштабності, а не точності: як САУ “Гвоздика” стримує росіян біля Бахмута 

Дивіться також відео: “московити лізуть, йдуть важкі бої”: як тримається Бахмут

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *