Рада ЄС досягла згоди щодо восьмого пакета санкцій проти рф – кого на росії він торкнеться (Відео)

Новий санкційний пакет передбачає обмеження цін на нафту

Рада ЄС досягла згоди щодо восьмого пакета санкцій проти росії. Про це під час засідання Європейського парламенту у Страсбурзі від імені Ради ЄС повідомив чеський міністр у справах Європи Мікулаш Бек, передає “Укрінформ”.
“Високий представник ЄС Боррель розповів про новий, восьмий, пакет санкцій. Зараз я радий вас проінформувати, що посли Європейського Союзу та Coreper (Рада постійних представників ЄС – ред.) кілька хвилин тому підтвердили узгодження цього пакета”, – сказав Бек.

Днем раніше заступник керівника ОП Ігор Жовква розповів на брифінгу, що до 8-го пакета санкцій увійдуть:

  • обмеження цін на нафту;
  • розширення заборони на імпорт товарів з росії;
  • індивідуальні санкції проти організаторів псевдореферендумів;
  • заборона громадянам ЄС обіймати посади у наглядових радах російських державних компаній.

За інформацією видання POLITICO, пакет також завдасть удару російській сталеливарній промисловості та позбавить військових ключових технологій.

Прокоментувала погодження восьмого пакета санкцій проти росії і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

“Я вітаю сьогоднішню згоду держав-членів щодо восьмого пакета санкцій. Ми діяли швидко та рішуче. Ми ніколи не приймемо фіктивні путінські референдуми та будь-яку анексію України. Ми сповнені рішучості продовжувати змушувати кремль платити”, – написала вона у Twitter.

Також у середу голова Єврокомісії виступила на пленарному засіданні Європарламенту щодо ескалації війни росії проти України. Урсула фон дер Ляйєн повідомила, що постачання російського трубопровідного газу скоротилося з 40% до 7,5%. ЄС компенсував це шляхом збільшення імпорту із США та Норвегії. Запаси газу в ЄС наразі заповнені на 90%. Це на 15% більше, ніж того ж дня минулого року.

“Ця війна вступила в нову фазу. Українська армія продовжує звітувати про вражаючі успіхи у боротьбі з агресором. Ми всі бачили фото людей, які з глибоким полегшенням вітали українських воїнів. Звичайно, це стало можливим завдяки хоробрості українського народу, та я вважаю, що внесок Європи також мав важливе значення. І зараз настав час іще більше допомагати українцям протистояти загарбнику, і лише сильна й непохитна Європа зможе зупинити путіна. Це момент, щоби тримати курс і ще раз дати сигнал нашим українським друзям: ми залишаємося поруч із вами стільки, скільки потрібно”, – розповіла Урсула фон дер Ляйєн. 

Як відомо, 30 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій проти значущих фізичних та юридичних осіб росії, які не виступили на захист людяності та міжнародного права, або певним чином залучені до агресивних кроків проти України і спільноти демократичних народів.

Нагадаємо, міністри ЄС домовилися про нові санкції проти росії та постачання зброї Україні.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *