“Рейс смерті”: як заманюють високою з/п українських водіїв для роботи на користь рф – сюжет (Відео)

“5 канал” вирішив перевірити, хто пропонує українцям роботу в росії

Рейс смерті, або перевізник ворога. На одному з українських сайтів пошуку роботи є пропозиції для водіїв – вивозити авто на вітчизняних номерах до країни-терористки. Водіям пропонують до двох тисяч доларів за поїздку. А ще обіцяють “вирішити” питання, якщо претендент на вакансію призовного віку. Про пастку в мережі дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Киянин Олександр за кермом уже 5 років. 36-річний чоловік активно шукає роботу. Розповідає, що днями на одному із сайтів натрапив на дуже привабливу вакансію – заманювали високою зарплатнею.

“Попалось на очі оголошення з приводу перегону автомобіля в Євросоюз. Написав дівчині, вона запропонувала роботу ганяти машин з Києва в російську федерацію”, – розповів водій Олександр Іллющенко.

Панянка в листуванні розповіла про два можливі маршрути. Перший – водій сідає в авто з українською реєстрацією і везе його з України.

“Через Польщу, Прибалтику на псков”, – каже водій.

Інший шлях – екстримальніший.

“На Херсон. З Херсону в Крим. І вже з Криму в краснодар”, – запевнив Олександр Іллющенко.

“5 канал” вирішив перевірити, хто пропонує українцям роботу в росії та ще й проїздом через окуповану територію та зону бойових дій. На сайті знаходимо те саме оголошення, на яке натрапив і Олександр. Вигадуємо легенду, мовляв, 50-річний родич зі стажем водія дуже зацікавився вакансією. Дівчина на ім’я Анастасія відповідає майже одразу.

“Водій-перегонник. Україна. Зарплата за рейс від тисячі до трьох тисяч доларів. Виїзний (жінка або непризовний вік, або ж з інших причин може виїжджати за кордон). Завдання: перевезення авто з України до рф”, – повідомила жінка.

Анастасія розповідає про так звані гарантії для охочих. З обіцяних від тисячі до трьох доларів, частину віддадуть перед поїздкою.

“Наша гарантія – половина суми на руки перед рейсом. Частину даних можна приховати, щоб не використовувати із другорядною метою”, – додає жінка.

Кореспондентка “5 каналу” вдає, що погоджується на пропозицію. Однак її турбують два моменти. Як інкогніто-роботодавець планує провезти водія через зону бойових дій та окупований Крим? І чи візьмуть чоловіка призовного віку?

Далі починається листування між кореспонденткою та жінкою, що нібито пропонує роботу:

– Другий маршрут. Безпеку гарантуєте біля пункту пропуску?

– Так, звичайно.

– Нестабільний район. А в краснодарі кому передавати авто?

– Людина від працедавця зустріне вас і забере авто.

– А як повертатися, чим?

– Назад ви повертаєтеся своїм ходом. Маршрут і транспорт вам підкажуть. Дорогу компенсують.

– Я зрозуміла. А є варіант допомогти з виїздом батьку, якщо підійде він?

– Так.

– З прикордонниками хоч проблем не буде біля в’їзду? Щоб хоч повернувся він.

– Ні, проблем не буде.

Схоже, представницю фірми не бентежить репліка про пункти пропуску, які від початку війни не працюють. Анастасія обіцяє організувати й виїзд чоловіка призовного віку за кордон. Та не аби куди, а до країни, яка розпочала війну.

“Людина, яка на це погодиться, як мінімум, декілька статей кримінального кодексу отримає. Більше того з боку країни-агресора, з боку правоохоронних органів також до неї будуть питання. Тим паче, машина на українській реєстрації – 100% вона там буде конфіскована”, – пояснив віцепрезидент Асоціації міжнародних автомобільних перевезень України Володимир Балін.

В Асоціації міжнародних перевезень кажуть, що робота, яку пропонують Олександрові, – це кримінал. І сісти може саме водій. Адже його можуть покарати за пособництво ворогу. І це лише один бік медалі. Адже ніхто не може гарантувати, що з території, яку тимчасово контролюють окупанти, людина взагалі виїде живою.

“Наприклад поїхати легковою машиною через Запорізьку область. Тому що це єдина область, яка пропускає на окуповану територію, але що там буде робити агресор і з цими машинами, водіями – це невідомо”, – додав Володимир Балін.

Наприклад, після 24 лютого, водії українських вантажівок, застрягли на території ворога.

“Потім були питання як їх забрати. Деякі змогли виїхати. А деякі, які залишились на території росії по цей день, а водіїв ми вивозили шляхом обміну – як військовополоненими обмінюються, так ми обмінювались водіями своїми”, – ствердив Володимир Балін.

А от юрист Богдан Глядик каже, що питання у водія мають виникнути лише до походження авто. Якщо воно крадене, той, хто погодиться перевезти машину, стане співучасником злочину. Натомість сам факт перевезення авто за кордон з подальшим ввезенням до рф – не є криміналом.

“Вони собі спокійно їдуть в ту саму Литву. А з Литви на законних підставах перетинають кордон і доїжджають в росію. Що з ними там далі відбувається для нас таємниця. Вони беруть на себе ризик. Якщо ми говоримо навіть про те, що ми їдемо на окуповану територію, також фактично немає заборони туди їхати. Тому що це є територія України”, – додав автоюрист Богдана Глядик.

Назвати фірму-роботодавця, яка обіцяє посприяти незаконному виїзду чоловіків, Анастасія з оголошення відмовилася. Каже, вакансія – від приватної особи. “5 канал” звернувся до СБУ з проханням з’ясувати, чи є легальною така робота. Там заявили, що такі схеми, зокрема з незаконним переправленням чоловіків призовного віку, блокують регулярно. У цьому конкретному випадку з вивезенням авто пообіцяли теж розібратися. В Асоціації перевізників припускають – через санкції росіяни відчули дефіцит автомобілів. Імпортні – дорогі, а власні – низької якості. Тож попит зумовлює ось такі схеми в мережі. На одну з яких і натрапив Олександр. Ганяти авто до країни-терористки чоловік не схотів.

“Як побачив що це в російську федерацію,одразу відмовився. Написав, що туди не хочу”, – підсумував водій Олександр Іллющенко.

Ганна Рибалка, Микола Чеботарьов “5 канал”

Читайте також: Збував рф двигуни до ударних вертольотів: СБУ опублікувала докази співпраці президента “Мотор Січ” із кремлем – аудіо

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *